nieuws

Klopjacht in Duitsland oogst 5200 misstanden

bouwbreed Premium

De Duitse klopjachten op illegale werkers en premieontduikers blijken uiterst succesvol. De gebundelde controles van arbeidsbureaus en douane hebben vorige week 5200 serieuze verdenkingen aan het licht gebracht.

Het overgrote deel van de aangetroffen misstanden is gesignaleerd bij bouwbedrijven. De 3350 controleurs van de Duitse overheid werden begeleid door de politie en de vreemdelingendienst.

Bij de onverwachte controle werden 5400 werkgevers en 17.000 werknemers onder de loep genomen, de meesten actief in de bouw. Een groep van 1500 werknemers bleek minder salaris te ontvangen dan het minimumloon. Schering en inslag is ook het verzuimen vakantiegeld uit te betalen.

In 730 gevallen konden de werknemers geen arbeidsvergunning overleggen. Zowel de werkgevers als werknemers hangen aanzienlijke boetes boven het hoofd tot en met gevangenisstraf toe. De politie nam voor dit type overtreding 58 personen vast. Wegens ongeoorloofde tewerkstelling is 190 keer proces verbaal opgemaakt. De boetes lopen per keer op tot een maximum van 56.000 gulden.

Ruim 900 personen werden aangetroffen die ondanks een werkloosheidsuitkering gewoon aan de slag waren. De controleurs betrapten 900 keer op overtredingen tegen de aanmeldingsplicht bij de sociale verzekeringen.

Reageer op dit artikel