nieuws

Internationale architectuur in hart Zuidas

bouwbreed Premium

Internationale architecten zullen in het hart van de Zuidas een ambitieus stedelijk woon- en werkgebied creëren. De gemeente Amsterdam heeft daarover vrijdag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Fortis Vastgoed, G&S Vastgoed en ING Vastgoed.

In het gebied Mahler 4 ten zuiden van de A10 is ruimte voor 160.000 vierkante meter kantoren in het topsegment, minstens tweehonderd grote vrije-sector koopwoningen en een parkeergarage met ruim tweeduizend plaatsen. Verder is 10.000 vierkante meter gereserveerd voor winkels, horeca, onderwijs en culturele voorzieningen. De begane grond wordt het domein van voetgangers. Er zal onder meer en wandelverbinding ontstaan tussen station Zuid/WTC en de gebouwen van de Vrije Universiteit.

Mahler 4 is opgesplitst in negen deelprojecten. Voor de eerste vijf onderdelen zijn internationaal befaamde architectenbureaus geselecteerd: Skidmore Owings & Merell, Londen; Toyo Ito & Accociates, Tokio; de Amerikaanse bureaus Michael Graves & Associates, Princeton en Rafael Viñoly Architects, New York en Branimir Medi en Pero Puljiz van de Amsterdamse ArchitectenCie, eveneens de ontwerpers van de megabioscoop aan de Arena Boulevard. Ito is in Amsterdam ook betrokken bij de bouw van het Aziatisch handelscentrum op het Oosterdokseiland. De overige architecten worden later dit jaar bekend gemaakt.

“Wij staan voor de opgave een voor Amsterdamse begrippen ongekend project te realiseren. Dit betreft de omvang, maar ook de compactheid. De internationale architectuur en de goede bereikbaarheid van de locatie”, aldus wethouder D. Stadig.

Gemeente en ontwikkelaars streven naar de uitwisselbaarheid van functies en het gebruik van duurzame materialen. Er wordt een energiezuinige methode voor het verwarmen en koelen van de gebouwen toegepast, waarmee een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot wordt bereikt. Volgende maand start het bouwrijp maken van het terrein. Vervolgens moet de bouw van de parkeergarage begin 2002 een aanvang nemen. Naar verwachting zal Mahler 4 eind 2005 worden opgeleverd.

Een sfeerbeeld van het gebied Mahler 4.

Reageer op dit artikel