nieuws

In Brabantse Welstandsprijs gaat aandacht vooral uit naar de kleinere projecten

bouwbreed Premium

Uit ruim 30.000 inzendingen heeft de jury van de Welstandsprijs Noord-Brabant 2001 acht kleine en middelgrote bouwplannen in de provincie geselecteerd. Zij dingen volgende maand mee naar de Welstandstrofee 2001. Opvallend is het aantal zeer kleinschalige projecten dat is genomineerd voor de prijs.

Elke Brabantse gemeente die kwalitatieve bouwplannen wil belonen, mag deze nomineren voor de titel Plan van het Jaar. De prijsvraag wordt sinds 1995 georganiseerd door het samenwerkingsverband Welstandszorg Noord-Brabant. Hierin zijn 56 gemeenten vertegenwoordigd.

“Wij adviseren middelgrote en kleine gemeenten op het gebied van kwaliteit en welstand. Opvallende en kwalitatieve bouwplannen worden tevens door ons voorgedragen om mee te dingen naar de Welstandsprijs”, aldus coördinator A.M. Dieleman van Welstandszorg Noord-Brabant. “De verschillende welstandscommissies komen regelmatig op een negatieve manier in de publiciteit. Bovendien merken we dat steeds meer architecten zich de laatste jaren vooral bezighouden met grotere projecten.”

Inventief

“Deze prijs moet ontwerpers doen inzien dat ook het kleine bouwen nog steeds van groot belang is voor het uiterlijk van ons land”, vervolgt Dieleman. “We zien hier soms de meest bijzondere projecten langskomen. Om hier meer aandacht aan te geven is de Welstandsprijs volgens ons een mooi initiatief.”

Uit de 74 overgebleven plannen die in 2000 zijn ingediend, heeft een jury van zowel deskundigen als leken acht bouwplannen geselecteerd. Deze plannen variëren van de bouw van een zwembad tot kleine aanpassingen aan monumentale panden. “In het aan Den Bosch grenzende dorp Engelen wordt binnenkort bijvoorbeeld begonnen met een aanbouw aan een rijksmonument dat vroeger diende als burgemeesterswoning. De eigenaar van het woonhuis wil een tuinkamer laten aanbouwen zonder het uiterlijk van het monument aan te tasten. Architecten Tom Frantzen en Jeroen van de Ven hebben er in hun plan voor gekozen om de kamer achter de voorgevel te verbergen. De gevel kan worden opengeklapt, pas dan wordt de nieuwe kamer zichtbaar. Een typisch voorbeeld van een kleinschalig plan waar een grote inventiviteit wordt getoond”, prijst Dieleman. De bouwsom van dit project bedraagt slechts 75.000 gulden, maar dit plan verdient volgens Dieleman evenveel aandacht en respect als het ontwerp van grote projecten.

Integratie

“Een ander project dat is genomineerd, betreft de realisatie van een nieuwe achtergevel van een gemeentelijk monument op een bedrijventerrein in Oss. Deze voormalige meisjesschool is gebouwd in een neo-renaissancestijl en dateert uit 1913”, zegt Dieleman. “De niet oorspronkelijke aanbouw aan de achterzijde van het gebouw is gesloopt. In plaats de hiervan zijn nieuwe vergaderruimten aangebouwd. Hoewel dit in een moderne stijl is gebeurd, ontstaat geen schril contrast met de voorgevel. In feite lijkt het alsof de aanbouw uit dezelfde tijd dateert als het monument. Maar wie goed kijkt, ziet toch moderne invloeden. Het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft de aanbouw uitstekend ingepast”, meent hij. Hij prijst vooral het gebruik van stucwerk en houten platen. “Die materialen zorgen voor een mooie integratie”, verklaart hij.

Samen met zes andere kleinschalige projecten dingen de plannen mee naar de titel Plan van het Jaar 2001. Op 15 november reikt de jury onder voorzitterschap van prof.dr. J. Claes, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Antwerpen, de Welstandsprijs uit aan het winnende Brabantse bouwplan.

Reageer op dit artikel