nieuws

Hybride systeem is de trots van de school

bouwbreed

Door het verlaten van het aanvankelijke ontwerp met houtskeletbouw en houten binnenafwerking, moest ook het interieur anders. De strakke witte wanden en plafonds met vloeren voorzien van kunststof vervangen nu de warme uitstraling van hout.

De afwerking in de scholen is sober. Dat was niet alleen de wens van de opdrachtgever, maar ook het directe gevolg van de wijziging van het originele idee voor de toepassing van hout. De wanden en plafonds zijn nu wit. Het weglaten van het ‘warme’ hout gaf de gebruikers in ieder geval de gelegenheid de neutrale ruimtes naar eigen believen in te richten. De vloeren zijn voorzien van een polyurethaan gietafwerking die ter plaatse van de sanitaire ruimtes naadloos in een identieke wandafwerking overgaat. De pu-gietvloer biedt volgens Fraikin een groot voordeel bij het schoonhouden van de vertrekken. “Vooral bij de sanitaire ruimtes, want tegelwerk en zeker de voegen worden vroeg of laat toch vies.”

Negge

Het programma van eisen had onder andere de specifieke wens ramen te maken op een hoogte van vijftig centimeter boven de vloer, zodat de kinderen ook in staat zijn om naar buiten te kijken.

De kozijnen van deze lage ramen hebben een negatieve negge en steken voor het grootste deel buiten het buitenspouwblad. Dat maakt ze kwetsbaarder voor hemelwater en beschadigingen. Maar hierdoor ontstaat aan de binnenzijde een negge met een diepte over bijna de volle dikte van de gevel. Fraikin: “Het is prachtig hoe deze ruimtes door de kinderen als een soort vitrines worden benut.”

De grotere ramen vallen juist diep in de gevel en bieden zo weer plaats voor in de spouw weggewerkte zonwering. Elk vertrek is voorzien van elektra- en datacontactdozen. Ook in de brede gangen zijn werkplekken gemaakt, voorzien van contactdozen. In de gangen is de techniek zichtbaar door de brede kabelgoten voor data en elektra aan het plafond.

Trots

Volgens Fraikin is het hybride ventilatie- en verwarmingssyteem de trots van de school. “Via openingen in de gevel onder de lage ramen komt verse lucht in de vertrekken door natuurlijke ventilatie. Zonodig wordt de lucht door een convector op temperatuur gebracht. CO2-meters regelen automatisch de toevoer en de hoeveelheid verse lucht door de roosters aan te sturen. Deze sensoren kunnen ook ventilatoren inschakelen die door onderdruk in de ruimte te creëren extra toevoer van verse lucht bewerkstelligen.” Elk bouwdeel heeft zijn eigen bemetering en gaswandketel.

Waar de gekromde bouwdelen elkaar het dichtst benaderen is het verbindende dak. Hier komt het verharde speelterrein. Het dak dat het terrein regenvrij houdt, is op dezelfde wijze opgebouwd als de daken van de twee bouwvolumes. Aan de onderzijde komt een plafond. “Het verbindende dak maakt de losse bouwmodules één gebouw.”

Onverhard

De overige ruimte tussen de bouwvolumes blijft onverhard op weilandniveau. Aan te brengen drainage moet het onverharde deel geschikt maken als buitenspeelplaats.

De groenstrook tussen de delen loopt aan beide kanten van het voorzieningencentrum door in de wijk Waterland. Stedenbouwkundig gezien is de keuze voor de twee gekoppelde bouwvolumes een goede oplossing.

Eén groot gebouw zou volgens Fraikin een obstakel in het doorlopende groen zijn geweest. Ook de gekromde vormen van de bouwvolumes geven een extra dimensie aan de Vinex-wijk met rechthoekige bebouwing. “Het was onze opgave door het ontwerp een stedenbouwkundige meerwaarde aan de directe omgeving te geven en deze plek tot het centrum van de buurt te maken. Ik denk dat we daarin zijn geslaagd. Het voorzieningencentrum ziet er door zijn glooiende dak en wijkende gevels vanuit elk huis en elke straat anders uit”, zegt Fraikin niet zonder trots.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels