nieuws

Hotel Arts in Barcelona staat te koop

bouwbreed Premium

Twee puissant rijke Spanjaarden hebben een bod gedaan op hotel Arts, het in bouwsteigers ‘verpakte’ hotel in Barcelona. Het 160 meter hoge hotel werd gebouwd in 1992 in verband met de Olympische Spelen. Sindsdien is het voor de Catalaanse hoofdstad een ‘landmark’.

Het hotel heeft nooit een florissant leven geleid. Voortdurend waren er schulden en dreigde surséance van betaling.

Op dit moment is het hotel eigendom van de Japanse groep Sogo. Met het hotel gaat het weer goed, maar Sogo verkeert in heel wat mindere staat; de groep is bankroet verklaard. Een consortium met de Japanse Bank en de Mitsubishi Bank als belangrijkste aandeelhouders wil het hotel nu verkopen.

Het Spaanse duo dat grote interesse heeft in de aankoop, wordt gevormd door Alicia Koplowitz en Amancio Ortega. Alicia verkocht in 1998 haar aandeel in het Spaanse constructiebedrijf FCC waarvan zij, samen met haar zus Esther, grootaandeelhouder was.

Kapitaal

De winst die Alicia toen boekte, bedroeg volgens insiders op de Madrileense beurs zeker 841 miljoen euro.

Haar partner Amancio Ortega is de grote baas van het textielconcern Inditex. Daartoe behoort een keten van modehuizen die onder de naam Zara opereren. Sinds Inditex eerder dit jaar naar de beurs ging, wordt Ortega beschouwd als de rijkste man van Spanje. Samen zijn Alicia en Amancio goed voor een bedrijfskapitaal van 9 miljard euro, genoeg om van start te gaan met een investeringsgroep onder de naam Omega Capital. Tot die groep behoort ook de onroerend goedmaatschappij Metrópolis.

Het begeerde hotel Arts moet volgens kenners 360,6 miljoen euro opbrengen. Daarvoor krijgen de nieuwe eigenaren niet alleen een vijfsterrenhotel, maar ook een aanpalend kantorengebouw van 6000 vierkante meter en een lap grond van 12.000 vierkante meter. Deze lap grond doet nu nog dienst als parkeerplaats, maar er is een tweede hotel op geprojecteerd. Tenslotte zit in het hele pakket nog een winkelgalerij van 14.000 vierkante meter waarin het Casino van Barcelona is gevestigd.

Of de prijs van 360,6 miljoen euro op grond van de onzekere toestand in de wereld nog haalbaar is, wordt betwijfeld in financiële kringen in Spanje. Bovendien zijn er nog andere kapers op de kust waaronder de hotelgroep Marriot, het Noord-Amerikaanse investeringsfonds Blackstone en het in Saoedi-Arabië gevestigde Barcelona Projects. Die laatste groep is al verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het Juan Carlos I-hotel in Barcelona. Marriot is eigenaar van het Ritz-Carlton-hotel en wordt daarom ook goede kansen toegemeten.

Het Arts-hotel telt 482 kamers en 38 luxe appartementen. De gemiddelde bezetting van 80 procent is goed voor inkomsten ter waarde van ruim 66 miljoen euro.

Reageer op dit artikel