nieuws

Honderdjarige Morsinkhof vereent krachten

bouwbreed Premium

Morsinkhof Beton heeft zich in de praktijk bewezen. Het familiebedrijf, dat gisteren zijn honderdjarig bestaan vierde, vergrootte dit jaar met twee overnames zijn productiecapaciteit. “We zijn een blijver.”

Het geluid dat bij de productie van betontegels klinkt, doet denken aan een mitrailleur. Per zes worden de tegels aan de lopende band uitgespuwd. Aan het eind van de geheel gemechaniseerde rit wacht een waterbad, waarna ze een plaats krijgen op het bedrijfsterrein, in afwachting van hun eindbestemming.

Jaarlijks verlaat bij Morsinkhof Beton in Hengelo zo’n 180.000 ton betonproducten de fabriek. Op het 13 hectare grote bedrijfsterrein aan het Twentekanaal staan grote hoeveelheden betontegels, betonstraatstenen, trottoirbanden en betonbuizen van verschillende afmetingen keurig in het gelid.

“Ik weet nog dat we vroeger bij de drukpers stonden om te zien of het allemaal wel goed ging. De samenstelling van zand, grind, cement en wat water luistert nu eenmaal nauw.” Algemeen directeur Gerard Morssinkhof -de bedrijfsnaam verloor in het verleden een s- is van jongs af aan vertrouwd met het luidruchtige productieproces. “Dat ‘rammelen’, daar kan ik nog altijd met plezier naar kijken. Het geluid hoort er gewoon bij. Bovendien is dat voor onze medewerkers vaak een eerste signaal dat er iets niet goed gaat in het productieproces.”

Morssinkhof (“de dubbele ss wordt gebruikt door intimi”) is samen met zijn zeven jaar jongere broer Carol (technisch directeur) de derde generatie die het familiebedrijf leidt. Beider opa legde een eeuw geleden de basis voor het bedrijf. Aan het begin van de vorige eeuw voorzag deze de agrarische sector van drinkbakken, weidepalen, putringen en dakpannen. Gaandeweg heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de weg- en waterbouw, het beschikt nu over een assortiment van 3500 betonproducten.

Het bedrijf verstond de kunst om tijdig in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Morssinkhof: “In de jaren vijftig waren we een van de eerste fabrieken die twee meter lange buizen met de flexibele mof spie-verbinding op de markt brachten”.Later zou het met de productie van waterdoorlatende buizen wederom een Nederlandse primeur hebben. “Ze zijn zo lek als een mandje”, zegt Morssinkhof, “maar vulden wel een gat in de markt”.

Vorig jaar was het bedrijf met vijftig man personeel goed voor een omzet van 25 miljoen gulden. “Als kleinschalige organisatie kunnen wij makkelijker aan de wensen van onze klanten tegemoetkomen”, meent Morssinkhof. De wil om oplossingen te vinden, legde het bedrijf geen windeieren. Zo had de betonproductenfabrikant met een vlakke voetbuis een passend antwoord op een vraag uit de lokale markt. De twee meter lange gevaartes (“een duchtige concurrent van de gewapende buis”) hebben inmiddels de provinciegrenzen ruimschoots overschreden en worden onder andere in groten getale toegepast bij Schiphol.

‘Specials’

De kleinschaligheid heeft daarnaast ook een groot voordeel volgens Morssinkhof. “Naast betonproducten in de grond, kunnen we ook de aankleding boven de grond verzorgen, waardoor alles in één hand blijft.”

Het merendeel van de totale productie betreft betonstraatstenen. Voor een mooi voorbeeld verwijst Morssinkhof naar de Dagobert Duck-kluis in Lelystad. “Alle Nederlandse euro’s rijden eerst over onze stenen”, zegt hij met enige trots.

De productie van de stenen werd overigens pas vrij laat in gang gezet, maar bleef niet onopgemerkt. “Vanwege ruimtegebrek begonnen we pas eind jaren tachtig met de productie. Maar toen hadden we wel stenen met een deklaag van natuurecht materiaal. Daarmee hebben we destijds wel een trend gezet. Onze stenen behouden hun kleur tot in lengte van jaren.”

Behalve de vier hoofdproducten (betonstraatstenen, trottoirbanden, tegels, buizen) zijn er ook de zogenaamde ‘specials’, producten met “een hoge toegevoegde waarde”, zoals springpalen, muurafdekkingen, verkeersdrempels, schamppalen en straatmeubilair. Een van die ‘specials’ die het handwerk zijn ontgroeid, zijn de uit Zweden overgewaaide trottoirbanden die op asfalt kunnen worden geplakt. Door de toepassing van een bitumenelement ontstaat een flexibele verbinding die wel een stootje kan hebben en inmiddels in diverse uitvoeringen wordt geleverd.

De betonspecialist heeft zich de achterliggende honderd jaar in de praktijk bewezen. Maar ook het familiebedrijf heeft zich gewapend tegen de schaalvergroting die in de sector om zich heen grijpt.

“Het was kopen of groeien.” De keuze viel uiteindelijk op de eerste optie. Het honderdjarige bestaan werd dit jaar bekroond met de overname van Hemmer Beton in Hardenberg en Betonwarenindustrie Maas en Waal in Malden. “Fysiek komt er een keer een eind aan. Maar met deze twee goedlopende bedrijven kunnen we efficiënter te werk gaan en synergievoordelen behalen.”

Door de overnames zal de omzet dit jaar op zo’n tachtig miljoen gulden uitkomen. Zorgen over de toekomst maakt Morssinkhof zich dan ook niet. Wel hoopt hij dat de overheid het machinaal bestraten snel dwangmatig zal voorschrijven. “De industrie is er klaar voor. Op microniveau is het misschien wat duurder, maar niet op macroniveau. En als we niet oppassen zijn er straks helemaal geen straatmakers meer.”

Morsinkhof Beton BV

Directie: G. Morssinkhof (algemeen directeur) en C. Morssinkhof (technisch directeur)

Activiteit: producent van niet constructieve betonproducten

Jaaromzet:25 miljoen gulden

Jaarlijkse productie:180.000 ton gereed product

Aantal medewerkers:50

Reageer op dit artikel