nieuws

Hindoestaanse aannemers vrezen werk te verliezen

bouwbreed Premium

De afgelopen vrijdag in Nederland overleden Surinaamse parlementsvoorzitter Jagernath Lachmon en de Surinaamse bouwwereld hadden op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Toch wordt bij met name Hindoestaanse aannemers gevreesd dat de mogelijke politieke onrust die zijn dood gaat veroorzaken ernstige gevolgen zal hebben voor hun broodwinning.

“Als de VHP (Vooruitstrevende Hervormingspartij) van Lachmon uiteenvalt zijn de Hindoestanen hun positie in het machtscentrum kwijtraken. En wie niet in het centrum zit kan niet profiteren van de zakelijke voordelen.”

Vandaag wordt Lachmon, die 85 jaar werd, met staatseer gecremeerd. “Ik zal daar zeker bij zijn”, zegt K. Bisoen, een kleine aannemer. “Zijn politiek heeft ervoor gezorgd dat Hindoestanen op alle fronten mee zijn gaan tellen. Ook in de bouw hebben we nu een heersende positie. Lachmon heeft ertoe bijgedragen dat de hegemonie van de Creolen is doorbroken.”

Bisoen zegt in de afgelopen tien jaar veel opdrachten van de overheid te hebben ontvangen. Volgens hem een logisch gevolg van het feit dat het ministerie van Openbare Werken al die tijd is geleid door Hindoestaanse ministers, meestal uit de VHP van Lachmon. “Suriname zit nu eenmaal zo in elkaar dat mensen uit een bepaalde etnische groep eerder in zee gaan met hun eigen mensen. Zonder Lachmon waren de Hindoestanen op politiek gebied nooit zover gekomen en zou Openbare Werken nu worden beheerd door Creolen of door een Javaan. En dan kun je het als Hindoestaanse aannemer wel vergeten.”

Bisoen zegt dat aan openbare aanbestedingen in zijn land niet veel waarde gehecht moet worden. “Als een bepaalde politicus vindt dat aannemer X een klus moet doen, dan zorgt hij er ook voor dat die aannemer het werk krijgt. Ze verzinnen altijd wel een uitweg waardoor anderen worden uitgesloten. Of er wordt gewoon achter gesloten deuren een deal gesloten. Ook ik doe daar aan mee anders kun je je bedrijf wel sluiten.”

Hij hoopt uit puur eigen belang dat de VHP niet uit elkaar valt, zoals nu wordt voorspeld. Nu Lachmon dood is staan minstens zes partijgenoten te popelen om het partijvoorzitterschap over te nemen. “Als ze er samen niet uitkomen is het einde van de partij nabij. Voor de Hindoestaanse aannemers zou dat de doodsteek zijn.

Reageer op dit artikel