nieuws

HBG stapt in baggerstrijd naar de Hoge Raad

bouwbreed Premium

HBG legt zich niet neer bij de laatste uitspraak van de Ondernemingskamer, waarin een nieuw onderzoek werd bevolen naar de handelwijze van het Rijswijkse concern in de baggerstrijd. Het bouw- en baggerbedrijf kondigde gisteren aan naar de Hoge Raad te stappen.

Direct na de uitspraak van de Ondernemingskamer, op 19 september, liet HBG-topman C.J. Reigersman al weten het besluit van de rechter “onbegrijpelijk” te vinden. De bestuursvoorzitter is van mening dat het eerste onderzoek van Peters en Moerland niet zomaar aan de kant kan worden geschoven.

De onderzoekers kwamen overigens tot de conclusie dat HBG geen wanbeleid heeft gevoerd, maar wel slecht heeft gecommuniceerd met zijn aandeelhouders.

“De Ondernemingskamer heeft zelf de samenstelling van de enqu-tecommissie bepaald en heeft zelf de onderzoeksvraag geformuleerd”, licht HBG-woordvoerder A. Pronk toe. “Wij hebben daar geen enkele invloed op gehad. Dat er toch aanvullend onderzoek is gelast, vinden wij daarom onjuist.”

Volgens HBG laten de conclusies van de enqu-tecommissie niets aan duidelijkheid te wensen over. De Ondernemingskamer meende echter op basis van het onderzoek geen gefundeerde uitspraak te kunnen doen in de zaak, die door een achttien grootaandeelhouders en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was aangespannen.

De strijdende beleggers zijn tegen de baggerfusie die HBG wil aangaan met Ballast Nedam. Zij zien veel liever dat HBG zijn baggeractiviteiten verkoopt aan Boskalis. De bouwtak zou vervolgens kunnen worden verkocht aan het geïnteresseerde Heijmans.

Het bestuur van HBG is echter mordicus tegen opsplitsing van het bedrijf en houdt vast aan de joint venture van baggerdochter HAM met Ballast NedamBaggeren. Dat de rechter onlangs heeft besloten die fusie in de ijskast te laten staan, vindt HBG “niet juist”. Ook dat besluit gaat de bouwer/baggeraar uit Rijswijk voorleggen aan de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege in Nederland behandelt de zaak tussen HBG en de groep aandeelhouders overigens niet opnieuw, maar toetst het besluit van de Ondernemingskamer. Als HBG zijn gelijk haalt, wordt de zaak terugverwezen naar de Ondernemingskamer en volgt een nieuwe beschikking.

Reageer op dit artikel