nieuws

Hart van Zwolle krijgt een nieuw winkelgebied met woningen

bouwbreed

In hartje Zwolle, achter de monumentale resten van de stadsmuur, bouwt de Zwolse aannemer Schutte Bouwbedrijf het woon- en winkelgebied ’t Eiland. Ontwikkelaar ING Vastgoed verwacht de 7000 vierkante meter winkelruimte dit najaar te kunnen openen. Begin 2002 zijn de geplande 44 woningen klaar.

Om het oude stratenpatroon terug te brengen, zijn tussen de winkelblokken smalle straatjes aangelegd. Het gebied is autovrij, parkeren kan ondergronds.

De bebouwing bestaat uit drie blokken van een of twee winkellagen met daarboven appartementen. Over de gehele oppervlakte is een tweelaags ondergrondse parkeergarage met 360 parkeerplaatsen gebouwd. Ook zijn tien grondgebonden woningen te zien. Ze hebben de aanblik van pakhuizen en lijken tussen de resten van de stadsmuur te liggen. In werkelijkheid staan ze een paar meter naar achteren.

Dat er nieuwbouw moest komen op deze plek, stond al jaren vast. Al in 1975 werd gesproken over bouwen op de plaats waar een parkeerterrein lag. “Toen dit idee later opnieuw werd opgepakt, kwam een enorme publieke discussie op gang over de invulling van dit gebied”, vertelt projectleider Boesenkool van de gemeente. “In eerste instantie hoefde het plan niet aan te sluiten bij de omgeving, het mocht ook heel modern worden. Maar later kwam toch de roep om bijpassende bebouwing.”

Architect

De Italiaanse architect Adolfo Natalini en zijn Amsterdamse collega Roy Gelders kozen uiteindelijk voor een ontwerp van drie bouwblokken die niet boven de oud stadsmuur uittorenen. De 34 appartementen zijn verdeeld over de drie blokken en worden langs de randen gebouwd. Zo blijft op het dak van de winkeletages ruimte over voor een stadstuin, waar de appartementen op uitkijken.

Op de kop van de pakhuizengevel ontwierp het architectenduo een overhangende houten gevel, een opvallende verwijzing naar het houten dak van de stadsmuur.

De gemeente steekt acht tot tien miljoen gulden in het project. De resterende 60 miljoen komt voor rekening van de ontwikkelaar. Door de beperkte ruimte op de bouwplaats en omdat de toegangsweg tevens de bevoorradingsweg is voor de winkels in het centrum, vereiste de bouw nogal wat gemanoeuvreer. “Er waren momenten dat het bouwverkeer hier hopeloos vastzat”, herinnert hoofduitvoerder Dunnink van Schutte Bouwbedrijf zich.

In opdracht van de gemeente worden enkele straten voorzien van hardgebakken gele bestrating. Rondom de bouwblokken komen natuurstenen plinten. Op 15 november vindt de oplevering plaats.

Aansluitend op dit project laat ING Vastgoed in dezelfde stijl nieuwbouw verrijzen die de gevel van C&A maskeert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels