nieuws

Grondvesten kasteel Heeze dringend toe aan restauratie

bouwbreed

Kasteel Heeze staat onvast op zijn fundamenten. Muren vertonen scheuren en binnen nu en een paar jaar moet er zeker wat gebeuren. Een onderhoudsbeurt alleen is volgens Bouwadviesbureau Delfgou uit Amerongen niet voldoende. De grondvesten onder het kasteel kunnen hun last eigenlijk al vanaf het begin niet dragen.

“Er staat al ruim driehonderd jaar te veel spanning op het gebouw”, legt C.A. Delfgou uit. “We hebben gemeten dat de fundering maar tot een diepte van 2,30 meter gaat, maar de vaste laag waarop het gebouw moet steunen, zit 5,5 meter diep.” De geschiedenis verduidelijkt hoe dat zo is gekomen. Ene bouwmeester Pieter Post ontwierp in 1662 in opdracht van baron Van Dorestadt een grote burcht, die op de plek van het bestaande kleinere kasteel Eymerick moest komen. Eerst werden de omliggende ‘bouwhuizen’ opgetrokken, zoals het koetshuis, de stallen en woningen voor de tuinman en beheerder. En daarmee was het geld eigenlijk wel op. Bouwmeester Post besloot daarom om de bouwhuizen om te vormen tot een kasteel, door er verdiepingen bovenop te plaatsen. De fundamenten waren daar niet tegen opgewassen.

Om het kasteel te redden voor de toekomst, moet hier aan gewerkt worden. Grotendeels op de normale manier, maar in een aantal ruimten wil Delfgou niet aan het interieur komen. “In het hoofdgebouw zit bijvoorbeeld veel duur Gobelin aan de wanden en er zijn vloeren die we niet willen openbreken. Daar moeten we dus van buitenaf de fundering aanpakken.” De bouwadviseur, gespecialiseerd in restauraties van monumenten, denkt aan het injecteren van de ruimte tussen de bestaande fundering en de vaste grondlaag met een verharding. De totale restauratie komt op 21,2 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel