nieuws

Glazen geluidswand versterkt lawaai buren

bouwbreed Premium

Een experiment met een glazen geluidswand in de tuin van een aantal nieuwbouwwoningen in de wijk Huygenhoek in Heerhugowaard is mislukt.

Bouwfonds Wonen in Haarlem liet de metershoge wand een jaar geleden plaatsen, omdat de gemeente Heerhugowaard geen ‘normale’ geluidswand duldde langs de oostelijke rondweg, waaraan de woningen zijn gebouwd. De glaswand wacht nu alweer de sloop.

“Het geluid van de passerende auto’s wordt wel geweerd, maar er is een aantal onvoorziene neveneffecten”, legt regiodirecteur R. Willems van Bouwfonds uit. Zo worden alle geluiden aan de binnenkant van het scherm versterkt en galmen ze rond. Gesprekken in de tuin kunnen door de buren letterlijk worden gevolgd. Slaapkamerramen moeten dichtblijven omwille van de privacy en het hele blok geniet mee van een avondje barbecuen.

Bouwtechnisch is het ook niet in de haak met de wand. “Sommige panelen zijn uit de sponningen gevallen. Verder ontstaan er verraderlijke rukwinden doordat de wand maar een paar meter van de achtergevel staat. Daardoor vallen er regelmatig pannen van de daken.”

Serre

Volgens Willems heeft de glazen wand nooit de voorkeur gehad van Bouwfonds. Men geeft ruiterlijk toe dat het experiment is mislukt. In overleg met de gemeente en de bewoners stelt de woningbouwer de bewoners nu in de gelegenheid een serre aan hun huis te bouwen als geluidwering. Op de eerste verdiepingen komen ‘suskasten’ die wel ventileren maar de herrie buiten houden. De serre komt te rusten op de fundering van de glazen geluidswand. Die wand wordt zo snel mogelijk gesloopt. Het levert Bouwfonds een schadepost van enkele tonnen op.

Reageer op dit artikel