nieuws

Gemeenten moeten werk maken van brandbeveiliging

bouwbreed

Gemeenten in Nederland moeten snel hun openbare gebouwen voorzien van een brandbeveiligingssysteem. Alleen zo kunnen ze ontkomen aan een premieverhoging volgend jaar van tussen 80 en 100 procent.

Dat zegt directeur A. Toet van gemeenteverzekeraar VNG Verzekeringen. De forse premieverhoging is het gevolg van een aanzienlijk hoger aantal grote schadegevallen het afgelopen jaar. “Dit jaar is voor 18 miljoen gulden aan premie ontvangen, maar op 1 augustus was al 25 miljoen aan brandschades uitgekeerd”, zegt Toet. Hij vindt dat de gemeenten de afgelopen jaren onvoldoende aandacht aan brandbeveiliging hebben geschonken. Vooral schoolgebouwen in Nederland zijn volgens Toet slecht beveiligd tegen brand. Ook ontbreekt het in onderwijsgebouwen vaak aan alarmsystemen om de brand te signaleren en direct door te geven aan de brandweer, aldus een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampen (Nibra). Hij bevestigt dat gemeenten de laatste jaren weinig aandacht hebben voor zowel brandbeveiliging en alarmering.

Volgens Toet zullen gemeenten gaan rekenen wat ze meer gaat kosten: een hogere premie of een brandbeveiligingssysteem. “Maar wij hebben gemeenten gewaarschuwd dat ze kunnen rekenen wat ze willen, maar dat scholen straks niet meer verzekerd kunnen worden.”

Reageer op dit artikel