nieuws

Gelderland verliest bevoegdheid zand

bouwbreed Premium

Staatssecretaris De Vries van Waterstaat en het samenwerkingsverband van zandwinners Nederzand moeten naar de Raad van State om buitendijkse zandwinning bij het Gelderse Maasbommel af te dwingen.

De provincie Gelderland is niet meer bevoegd daar beslissingen over te nemen, omdat er volgens haar voldoende andere zandwinlocaties beschikbaar zijn.

Dat is gebleken na uitvoerige juridische bestudering van het provinciale besluit om Maasbommel niet langer te dwingen mee te werken. Gelderland haalde vorig jaar als eerste overheid in Nederland de zogeheten nimby-procedure (not in my backyard) daarvoor uit de kast.

Die procedure is een juridisch breekijzer om bevoegdheden over te hevelen van gemeente naar provincie of Rijk, als een project helemaal is vastgelopen. Tegen de zandwinning in Maasbommel hebben gemeente en inwoners zich ruim vijftien jaar verzet.

Omstreden

In februari maakte het provinciebestuur echter bekend dat zij de nimby-procedure staakten. Volgens de provincie was de fel omstreden grootschalige zandwinning niet langer noodzakelijk. De Vries heeft bezwaar aangetekend tegen dat besluit, omdat zij een ernstig tekort aan bouw- en metselzand voorziet. Nederzand onderschrijft dat bezwaar en zegt bovendien een miljoenenschade te lijden. Beiden willen dat Gelderland de procedure alsnog doorzet.

Gedeputeerde Staten verwierpen die bezwaren, maar nu blijkt dat zij daartoe niet waren bevoegd. Zodra de provincie vaststelde dat er voldoende andere zandlocaties waren, werd de nimby-procedure overbodig en trad daarmee buiten werking.

Reageer op dit artikel