nieuws

Florence kiest moderne bouwstijl

bouwbreed

De Nederlandse architect Ben van Berkel is samen met vier internationale collega’s uitverkoren met zijn ontwerp voor een ultramodern architectenbureau in Florence. Van Berkel heeft als concurrenten Greg Lynn en de Italiaanse bureaus Aks en Ian+.

De prijsvraag is uitgeschreven door Dada, een virtueel architectenbureau dat in 1995 door vier jonge bouwkundigen is opgericht. Afgelopen jaar blijkt het succes van Dada (Design, Architectuur, Digitaal, Analoog) zo groot, dat een nieuwe behuizing voor het bureau noodzakelijk wordt. De groep heeft zich afgelopen jaar uit gebreid van 130 tot vierhonderd medewerkers, de omzet steeg met 150 procent tot een bedrag van 30 miljoen gulden.

Het bureau heeft het oog voor zijn toekomstige onderkomen laten vallen op een voormalige uitgeverij/drukkerij in de binnenstad van Florence. Dat gebouw moet wordt getransformeerd. Na realisatie beschikt Dada over 4000 vierkante meter met een totale hoogte van 27 meter. De opdracht aan de architecten om het oude gebouw om te toveren tot iets bijzonders, kent van tevoren vastgestelde regels:

Vereisten

Zo moet visueel direct zichtbaar zijn dat het hier om een op de toekomst gericht bedrijf gaat. Doorzichtigheid en dus veel glas geldt als een vereiste.

Voorts dient de ruimte-indeling van de kantoren zo weids mogelijk te worden opgezet, met een maximale flexibiliteit. Dit betekent: geen afzonderlijke kantoren en geen gangen.

Interieur en faciliteiten vloeien voort uit virtuele arbeid. Daardoor zijn eigen werkplekken taboe, want iedereen werkt met een draagbare computer. Vanwege onregelmatige werktijden bestaat meer behoefte aan rustplekken.

De termijn waarop de winnende inzending bekend wordt gemaakt, staat nog niet vast. De vijf huidige voorstellen breken elk voor zich met de klassieke bouwstijl in het centrum van Florence. Op dat punt zal zeker een strijd moeten worden gevoerd met de gemeente.

De Datadirectie is er rijp voor, getuige het statement: “Florence kan niet blijven hangen in het jaar 1400 en moet plaats inruimen voor de schoonheid van de toekomst. New economy, zoals de onze, gaat gepaard met intelligentie en een hoge levensstandaard. Dat alles hoort ook de bouwkunst te reflecteren.”

Reageer op dit artikel