nieuws

Eventjes een filmpje pikken, op internet

bouwbreed Premium

In navolging van cd’s worden ook tv-programma’s en complete films en masse aangeboden op internet. Geen zin om voor American Pie 2 naar de bioscoop te gaan? Zet de computer aan en met een beetje geluk staat de film binnen een uur op de harde schijf.

De doorgewinterde Trekkie hoeft voor de nieuwste loot uit de Star Trek-stal niet langer te wachten totdat de serie op de Nederlandse tv komt. Afleveringen van de vijfde serie Enterprise – net begonnen in de VS – zijn her en der op internet voorhanden. Elke woensdagavond zendt de Amerikaanse betaalzender UPN een aflevering van de nieuwe serie uit. In de loop van donderdag verschijnen ze op het web, aflevering voor aflevering.

Bij diensten als Kazaa, Musiccity of Hotline vallen de afleveringen op te halen. Goed, de beeldkwaliteit komt de sciene fictionserie niet helemaal ten goede, maar het is altijd beter dan wachten op de goedertierendheid van de Nederlandse omroepen.

Enterprise is geenszins een uitzondering. Ook fans van de late-nacht praatshows van Letterman of Leno kunnen het eens op internet proberen – er zijn in ieder geval delen uit de talkshows voorhanden. Ook Amerikanen kunnen via het web aan hun trekken komen. Voor hen worden, soms zelfs op verzoek, afleveringen uit de laatste BBC-serie van Absolutely Fabulous op het net gezet. Video-on-demand krijgt zo wel een heel nieuwe lading.

Bij tv-programma’s blijft het niet. Nog veel populairder zijn de kopieën van de nieuwste speelfilms die en masse over het web circuleren. Geen zin om vijftien gulden uit te geven aan een bioscoopkaartje – of zestig gulden aan een dvd? Geen geduld om te wachten tot een Amerikaanse film eens in Nederland gaat draaien? Internet biedt de oplossing.

De oogst is overvloedig. Vrijwel elke recente blockbuster – en een enkele nerd-classic als Star Wars – is voorhanden. Films die in Nederland nog als ‘verwacht’ te boek staan, behoren op uitwisseldiensten als Morpheus of Kazaa al tot de evergreens.

Fan van de Amerikaanse komiek Ben Stiller en zijn in Saturday Night Live geboren alter ego Zoolander? De gelijknamig film speelt al op internet. Op 6 december gaat-ie draaien in de Nederlandse bioscoop. American Pie 2, net een week uit in Nederland, was zelfs eerder op internet voorhanden dan in de Amerikaanse cinema’s.

Artificial Intelligence, Driven, Hannibal, Crocodile Dundee in Los Angeles, Jurassic Park III, Dr Dolittle 2, Shrek, Tomb Raider, Final Fantasy – de lijst is eindeloos. Liever kinderfilms? Wat te denken van Disney’s Dinosaurs. Te eng? Uit dezelfde stal is Keizer Kuzco, the Emperor’s new groove is ook zo op te halen. SF-actiefilm The Matrixheet de meest gedownloade internetfilm te zijn.

Misschien dat kwaliteitsfilms er wat bekaaid af komen – de doorgewinterde computeraars die speelfilms op internet zetten, lijken vooral fan van het actiegenre. Maar met enige moeite is best een kopie van de Coen-musical O Brother, where art thouof de arty vechtfilm Crouching tiger, hidden dragon te vinden.

Let wel: al het hier boven beschrevene is illegaal, zwaar illegaal. Bij het opnemen, aanbieden, ophalen of bekijken van deze films worden handenvol auteursrechten geschonden en wellicht ook nog wat heuse wetten. Maar dat weerhoudt circa twee miljoen internetters er niet van hun computer regelmatig in een privé-bioscoop te veranderen.

Die twee miljoen is een inschatting. Waarschijnlijk zijn het er meer. Maar bij Cnet (een populaire website waarop legale software is te vinden) is tot nu ruim twee miljoen keer programmatuur opgehaald waarmee de meest populaire standaard van internetfilms (Divx) is af te spelen. Het kunnen er wat meer zijn, of wat minder. Een enqu-tetje op de website van Divx.com leert dat gebruikers het medium wel trouw zijn. Van de ruim drieduizend mensen die hun antwoord achterlieten, gaf 31 procent toe wekelijks één speelfilm te bekijken. Een kwart bekeek er zelfs meer dan vier per week.

In vergelijking met mp3-internetmuziek staan internetfilms nog aan het begin. Tot voor kort leek de amusementsindustrie dan ook niet echt geïmponeerd door het fenomeen. Het probleem kreeg nauwelijks meer aandacht dan, zeg, het fenomeen van opgeschoten bezoekers die via nooduitgangen bioscopen binnensluipen.

Maar met twee miljoen gebruikers, kan de filmindustrie het probleem van illegale meekijkers niet langer negeren. Snel internet wordt steeds populairder, waarmee internetfilms binnen het bereik van een almaar groeiende massa internetters raakt. Het moment dat bioscopen dalende bezoekerscijfers gaan wijten aan illegale speelfilms – zoals de muziekindustrie al jaren de dalende cd-verkopen wijten aan illegale mp3-muziek – komt steeds dichterbij.

Een eerste aanval van de filmindustrie, op hackers die dvd’s wisten te kraken, mislukte eind vorig jaar. Vorige week verlegde de Amerikaanse amusementsindustrie zijn toorn naar de verspreiders van internetfilms: Het Nederlandse Fast Track en diens uitwisseldienst Kazaa, het populaire Musiccity en Grokster. Ze dienen zich later dit jaar voor de Amerikaanse rechter te verantwoorden.

Maar net als bij mp3-muziek lijkt de strijd bij voorbaat verloren. Het enige werkelijke obstakel is de gebrekkige kwaliteit van de beelden. Totdat daar iemand weer wat op bedenkt. Want wie klaagt er bij mp3-muziek nog over de, in vergelijking met de cd, mindere kwaliteit ?

Het fenomeen van de internetfilm staat aan de vooravond van een doorbraak. Zelfs bij een verbod zullen handige internetters altijd wegen vinden om aan hun illegale gerief te komen.

Herman Stil

Illustratie: Marcel Groenen

Reageer op dit artikel