nieuws

Europees keurmerk

bouwbreed Premium

Wil de Consumentenbond net zijn Webtrader-internetkeurmerk afschaffen – het doel is, zo laat de bond weten, bereikt – komt er een heus Europawijd internetkeurmerk dat alle internetkeurmerken in de schaduw moet stellen.

De Europese organisaties van ondernemingen (Unice) en consumenten (BEUC) willen daarmee ordening brengen in het woud aan keurmerken voor internethandel.

“Een keurmerk voor keurmerken, zou je inderdaad kunnen zeggen”, aldus een woordvoerster van Beuc, de organisatie waarbij ook de Nederlandse Consumentenbond is aangesloten.

Volgens de club weten consumenten nog steeds niet of een internetwinkel betrouwbaar is, omdat niet duidelijk is of het gehanteerde keurmerk wel bestaat, en voor welke kwaliteit het staat. Gewoonweg het aantal keurmerken verminderen is volgens haar geen goed idee.

“Het is goed dat er concurrentie is. Bovendien kan het handig zijn voor verschillende diensten andere keurmerken te hebben.”

Over de uitwerking wordt nog gepraat. Gedacht wordt aan een systeem waarbij consumenten kunnen doorklikken naar een webplek waar staat of het keurmerk inderdaad voldoet aan de eisen, en wat die eisen zijn. Beide organisaties hebben hun overeenkomst opgestuurd naar de Europese Commissie, in de hoop dat hun keurmerk-reglementen worden omgezet in Europese wetgeving.

Reageer op dit artikel