nieuws

Energierekening scholen kan met dertig tot zestig procent omlaag

bouwbreed Premium

Scholen kunnen 30 tot 65 procent energie besparen door een nieuw soort verlichtingsarmatuur te installeren. Het gaat om een door Philips, Novem en TNO Bouw ontwikkeld systeem. De armaturen hiervan zijn voorzien van een ‘daglichtafhankelijke regeling’ aan de raamzijde. Als er voldoende daglicht is, dimmen de lampen zodat minder energie wordt verbruikt.

Dat hebben de Philips, TNO en Novem bekend gemaakt. In Nederland kan in een periode van tien jaar 40 GWh worden bespaard, aldus het TNO-rapport ‘Verlichting in scholen’. Voorwaarde daarvoor is dat alle schoollokalen worden voorzien van het nieuwe systeem.

Overigens verschilt de energiebesparing per geval. Een school die van verouderde verlichting overstapt op het nieuwe systeem zal meer besparen dan een school die van relatief moderne armaturen overgaat op nieuwe.

De aanleg van het materiaal is gemiddeld vijfhonderd gulden per klaslokaal duurder dan ‘gewone’ verlichting. Dit bedrag kan in circa tien jaar worden terugverdiend dankzij de energiebesparing, zo blijkt uit het TNO-rapport. Bovendien subsidieert het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen scholen die de armaturen laten installeren. De bijdrage komt uit de Energie Investeringsregeling voor Non Profit organisaties(EINP). Het gaat om 18,5 procent van de investering, zowel materiaal als arbeid.

Volgens het TNO-rapport wordt in meer dan vijftig procent van de 103.100 schoollokalen in Nederland gewerkt met verouderde verlichtingssystemen.

Overigens is energiebesparing niet het belangrijkste doel van het nieuwtje. Door de lichttoevoer in de klaslokalen te verbeteren, zullen leerlingen en docenten beter gaan presteren, zo wordt verwacht.

Weerkaatsing

“Naar verwachting zal de kwalitatieve verbetering naar een meer natuurlijke verlichting zich vooral manifesteren in een effectiever leerproces en beter welzijn en gezondheid van zowel leerlingen als leerkrachten”, zei prof. S. Begemann, hoogleraar Verlichtingskunde, tijdens de presentatie van het systeem. Verder is het mogelijk om de armaturen aan te passen aan de beeldschermen, zodat de verlichting niet weerkaatst in de beeldbuis.

De nieuwe soort verlichting is inmiddels bij wijze van proef op een basisschool in Heeze geïnstalleerd. “Er zijn in het plafond ingebouwde armaturen geïnstalleerd die gemiddeld 35 procent minder energie gebruiken”, aldus een door TNO Bouw en Novem uitgebrachte informatie folder. “Bovendien dimmen de lampen, wanneer er voldoende daglicht is.” Volgens Begemann bespaart de basisschool zo vijftig procent energie. “Het nu voltooide project zou als schoolvoorbeeld moeten dienen voor alle scholen in Nederland.”

Of scholen ook daadwerkelijk belangstelling hebben voor de nieuwe armaturen is vooralsnog onduidelijk. Het concept wordt de komende tijd onder de aandacht gebracht van gemeenten en scholen in Nederland, zo laat een woordvoerster van Philips weten.

Reageer op dit artikel