nieuws

Dunnere isolatie met nieuw soort EPS

bouwbreed Premium

Het is mogelijk eenzelfde thermische isolatie te bereiken met een dunnere laag geëxpandeerd polystyreen (EPS) dan voorheen. Dat kan met een nieuw soort EPS met een warmtegeleidingscoëfficient van 0,031 W/mK. IsoBouw uit Someren verwerkt het in zijn SlimFix dakelementen.

Volgens het Polytechnisch Zakboekje heeft geëxpandeerd polystyreen een lambdawaarde van 0,035. De vereniging van fabrikanten van EPS-producten Stybenex uit Zaltbommel vermeldt op zijn website zelfs een warmtegeleidingscoëfficient van 0,036.

Volgens R. Hompus, commercieel directeur van IsoBouw, heeft de nieuwe soort EPS een lambdawaarde 0,031. Dat betekent dat het materiaal minder warmte doorlaat dan de gebruikelijke geëxpandeerde polystyreensoorten.

Receptuur

Hompus: “Het gaat om een doorontwikkeling van de grondstof door ons moederbedrijf in Etten-Leur. Ik kan niet uitleggen hoe het werkt, want ik ben geen chemicus. Maar ik wil de receptuur ook niet prijsgeven, want er zijn grote commerciële belangen mee gemoeid. We denken iets te hebben dat niet iedereen zomaar kan kopiëren. De isolerende werking van de SlimFix-elementen klopt. Hij wordt bevestigd door het Komo-certificaat.”

Blauwe band

De nieuwe soort EPS is met het blote oog niet te onderscheiden van bestaande soorten. Hompus: “Je ziet gewoon EPS-parels die met elkaar zijn verbonden. Een ervaren chemicus kan het verschil wel zien door een microscoop. Je kunt bovendien de lambdawaarde nameten.”

Het materiaal heeft nog geen naam en is niet los op de markt verkrijgbaar. De dakelementen zijn herkenbaar aan een blauwe band met de tekst ‘ SlimFix’. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, voor daken met een Rc-waarde van 2,5 tot 4,0 m2K/W. De dikte is altijd geringer dan van een dakelement met traditionele EPS met dezelfde Rc-waarde. Dat is prettig bij de verwerking en handig voor nieuwbouw- en renovatieprojecten met weinig ruimte voor een dikke laag isolatie.

IsoBouw is niet de enige die een verbeterde polystyreensoort op de markt brengt. Hordijk uit Delft levert matrijzen voor het schuimen van EPS met grafiet. Hompus: “Er zijn veel manieren om de lambdawaarde te verlagen.”

Reageer op dit artikel