nieuws

Donaubrug weer als nieuw

bouwbreed Premium

De herbouwde Maria-Valeriabrug in Boedapest is officieel in gebruik genomen.

De brug verbindt Hongarije met Slowakije en werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vernield.

Bij de ceremonie waren de Hongaarse minister-president Viktor Orban, zijn Slowaakse ambtgenoot Mikulas Dzurinda en EU-commissaris Gunter Verheugen aanwezig. De wederopbouw van de oorspronkelijk in 1895 gebouwde brug heeft een jaar geduurd en heeft 11,7 miljoen euro (bijna 26 miljoen gulden) gekost. Een deel daarvan is betaald door de Europese Unie. De 509 meter lange Maria-Valeriabrug, genoemd naar de dochter van de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Joseph I, werd eind 1944 door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. Het nieuwe bouwwerk over de Donau tussen Esztergom (Hongarije) en Sturovo (Slowakije) is overigens alleen berekend op personenauto’s, voetgangers en fietsers. Vrachtwagens moeten een andere route nemen.

Reageer op dit artikel