nieuws

Distributiecentrum in vijf maanden tijd uit grond gestampt

bouwbreed

Op het industrieterrein aan de Clarkweg wordt met een lego achtige prefab bouwmethodiek in 150 dagen tijd een distributiecentrum gebouwd. Onderaannemer De Boer uit Meerkerk heide met gezwinde spoed 4500 ‘gewone’ korte en slanke prefab heipalen voor de fundering. De prefab-opbouw van het centrum gaat bestaan uit dragende betonnen schalen met een overspanning van 24 meter.

Alle palen van dit fijnmazige plan zijn exact op gelijke hoogte geslagen. Hierdoor ontstond als het ware een spijkerbed. De toegepaste heipalen, vierkant 180 millimeter, variëren in lengte van 8 tot met 20,5 meter. Het bouwterrein heeft een oppervlakte van 110 bij 150 meter en is 1,20 meter opgehoogd met Hoogovenslakken. Saillant detail: gebruik hiervan is vanwege overheidssubsidie kostenbesparend.

Op dit moment worden de eerste prefab kolommen van het betonskelet op de poeren geplaatst. Rob Werson, medewerker van Betonson: “Op de gestorte poeren van 2 bij 2 meter en 1 meter dik komen 100 kolommen. Op de poeren steken de ijzeren stekken uit. Daarop worden de prefab kolommen waarin zich holle pijpen bevinden gezet. Van boven wordt daarin een groutmengsel gegoten. De pen- en gatverbinding zit dan als gebakken.”

Heistelling

Na deze werkzaamheden wordt de vloer gestort. De bovenkant van de palen functioneert als de onderkant van de vloer. Door op gelijke hoogte te heien, was het koppen snellen niet nodig. Dit gaf al een forse tijdwinst in de bouwplanning. Volgende week worden de dragende betonnen schalen geplaatst. Het centrum krijgt een inhoud van 12.000 kubieke meter.

De dragende gestorte begane grondvloer bestaat uit staalvezelbeton zonder onder- en bovennetten. Op deze vloer brengt de aannemer het betonnen prefab skelet aan. Bijzonder is dat onderaannemer De Boer bij deze klus een zelfgebouwde heistelling gebruikt. Deze volledig gekeurde en CE gemerkte 3 ton wegende ‘Rambo 3000’ heimachine is door de gebroeders De Boer zelf met veel enthousiasme ‘in de schuur’ opgebouwd. Daardoor zijn onder meer componenten van een Liebherr graafmachine gebruikt. Maarten de Boer:

Razendsnel

“Wij wilden iets anders dan de traditionele beschikbare machines. De door ons ontworpen installatie is pragmatisch, gemakkelijk te bedienen en te verplaatsten. Het is écht zonder te overdrijven een overzichtelijke, compacte en razendsnelle 32 ton wegende machine geworden. En hij heit zeker 80 palen per dag.”

Constructeur K. Roelen van adviesbureau Duisters uit Eindhoven: “De gehele opbouw van het distributiecentrum die naast de kolommen uit complete prefab betonnen schalen bestaat, kun je beschouwen als halve cirkels. De prefab betonnen onderdelen hiervoor worden geleverd door de Belgische firma Goudezeune uit Ieper.

De getoogde en voorgespannen opbouw krijgt een overspanning van 24 meter en weegt per halve cirkel 25 ton. Een technisch hoogstandje. De schalen worden in een vorkvorm gelegd op de prefab kolommen. Op het dak komen daar dwars overheen staaldakplaten. De gevel bestaat eveneens uit prefab elementen. Kortom, alle prefabcomponenten die de bouwsnelheid ten goede komen.”

Het centrum wordt gebouwd in opdracht van beleggingsmaatschappij Van de Lande uit Ridderkerk. Heerkens van Bavel Bouw in Tilburg treedt op als hoofdaannemer. Constructeur is Duisters Constructiebureau uit Eindhoven en het ontwerp is afkomstig van E. de Jonge van Architectenbureau De Jonge die vestigingen heeft in Tilburg, ‘s-Gravenpolder en Capelle in België. Architectenbureau De Jonge ‘s-Gravenpolder is vooral actief in het realiseren van bedrijfsgebouwen in prefab beton. Zo heeft dit bureau in het Amsterdamse havengebied al het een en ander gebouwd. E. De Jonge: “Behalve dat de bouwtijd kort is, heeft het nog andere bouwkundige voordelen; het is een brandveilig gebouw en het heeft een hoogwaardige kwaliteit. Daarbij is gebleken dat bij verkoop aan beleggers, vooral Duitse beleggers, een betonnen gebouw de voorkeur heeft boven een stalen gebouw.” In mei 2002 wordt het distributiecentrum opgeleverd. De totale bouwkosten bedragen 15 miljoen nodig.

Fijnmazig palenplan op gelijke hoogte met op de achtergrond de ‘Rambo 3000’ heimachine.

Reageer op dit artikel