nieuws

Deining hindert bergers Koersk

bouwbreed

Hoewel de wind inmiddels flink is afgenomen, blijft de Barentszzee onrustig. De bergers van de Russische onderzeeër Koersk hebben daardoor gisteren nauwelijks vorderingen gemaakt.

Nadat maandagnacht duikers van de combinatie Mammoet/Smit waren begonnen met het plaatsen van de pluggen in de huid van de Koersk, waren ze gistermiddag nog niet verder gekomen dan de derde plug. In totaal moeten er zesentwintig pluggen worden geplaatst voordat de Koersk kan worden opgetakeld.

Volgens woordvoerster Larissa van Seumeren van Mammoet speelt de hoge golfslag de bergers parten. De deiningscompensatoren van de hefunits kunnen golven van twee tot tweeënhalve meter aan, maar die golfhoogte was gisteren nog lang niet in zicht. Van Seumeren: “De wind is begin deze week weliswaar flink in kracht afgenomen, maar de zee deint nog flink na. De wind waait bovendien met de golfrichting mee en zweept ze op, terwijl de verwachting was dat hij zou draaien en de golven zou gladstrijken.”

Gunstig

De weersverwachting voor de komende vijf dagen was gistermiddag echter nog steeds gunstig, zodat de Bergers er nog steeds op rekenen dat ze de onderzeeër, die vorig jaar augustus met man en muis verging, van de bodem hebben gelicht.

De pluggen waaraan de hijskabels worden verankerd, worden geplaatst in trechters die eerder in de 26 gaten zijn geplaatst. Voordat die begeleidingstrechters zijn geplaatst, werd de ruimte rondom het gat met persvijzels vrijgemaakt van obstakels, zodat de pluggen zich vrij kunnen ontvouwen.

Met vier kabels, die van bergingsponton de Giant 4 naar de trechters lopen, worden de pluggen op hun weg naar beneden begeleid. Duikers plaatsen ze in de trechters en zorgen ervoor dat de pluggen zich onmiddellijk daarna ontvouwen. De hijskabels worden later aangespannen.

Als eenmaal alle pluggen zijn aangebracht, verwacht Mammoet de Koersk in tien tot twaalf uur boven te hebben. Onder de Giant gebonden wordt de combinatie vervolgens in twee dagen naar de haven van Moermansk gesleept.

Reageer op dit artikel