nieuws

‘De gevel zou eruit kunnen vallen’

bouwbreed

Advocaten van de gemeente Vlaardingen, de aannemer en Chinees restaurant China Garden maken zich op voor een confrontatie over de gedwongen sluiting afgelopen vrijdag van het restaurant aan de Maasboulevard.

Loco-burgemeester H.C.J. Roijers van Vlaardingen besloot tot onmiddellijke sluiting uit angst voor instorting van het pand. “De geconstateerde schade is zo ernstig, dat de gevel eruit zou kunnen vallen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen.

Rond het restaurant staan hekken en in de muren zijn grote scheuren zichtbaar. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat “de constructie van het pand onder spanning staat en dat deze spanning toeneemt”. Zowel gemeente als aannemer is uiterst voorzichtig met het geven van details over de zaak, met het oog op te verwachten schadeclaims.

Restauranteigenaar C.P. Chou is woedend over de handelwijze van de gemeente. “Al sinds januari verzakt en scheurt mijn pand. Nu, terwijl de klanten zitten te eten en we voor dagen reserveringen hebben, komt er ineens een bevel dat we onmiddellijk dicht moeten. In de tussentijd heb ik nauwelijks iets van de gemeente vernomen.”

Havenhoofd

Buiten kijf staat, dat de eerste scheuren ontstonden kort na de start van heiwerkzaamheden aan het havenhoofd begin dit jaar, op hooguit tien meter van het pand. De werkzaamheden werden daarom in februari stilgelegd. Werkzaamheden die in de afgelopen weken plaats vonden aan de kademuren waren volgens de gemeente slechts kleinschalig. Toch veroorzaakten die volgens Chou direct verdere schade. Dat zou onder meer zijn gebeurd bij het storten van beton.

Deskundigen onderzoeken de exacte oorzaak van de problemen. Daarbij moet ook aan het licht komen of het pand bestand is tegen verdere vervorming. Directeur C. van Bergem van aannemer De Klerk, uitvoerder van het heiwerk aan de damwand, acht zich niet verantwoordelijk voor de ontstane schade. Volgens hem wordt inmiddels gewerkt aan een herstelplan. “Er worden verankeringen aangebracht van de nieuwe naar de oude damwand. Dat moet voorkomen dat de zaak verergert.”

Reageer op dit artikel