nieuws

Britse aannemer verkocht voor 1 pond

bouwbreed Premium

Het Britse Laing heeft haar bouwdivisie voor zegge en schrijve één pond sterling (3,50 gulden) verkocht aan de Ierse collega O’Rourke. Tegelijk is bestuursvoorzitter Sir Martin Laing met onmiddellijke ingang opgestapt.

De onderneming heeft 152 jaar onder leiding gestaan van een telg uit de familie. Het overgebleven Laing richt zich vooral op langjarige servicecontracten.

De bouwpoot is ernstig in de problemen geraakt door grote schadeclaims en miscalculaties. Oorspronkelijk dacht het bedrijf met het afstoten van de bouwactiviteiten zo’n 75 miljoen gulden winst te maken, maar in werkelijkheid is nu een verlies van meer dan 350 miljoen gulden geleden.

In juli dacht Laing het verlies nog tot 175 miljoen gulden te kunnen beperken. O’Rourke is niet bereid gebleken de uitstaande schadeclaims ook over te nemen.

Laing is ‘afgestraft’ voor het aannemen van grote bouwprojecten tegen een veel te laag budget. Eén van de grootste problemen is het Millennium Stadion in Cardiff, waar meer dan 120 miljoen gulden op afgeschreven moest worden. Het beweegbare dak van het stadion – te vergelijken met dat op de Amsterdamse Arena – werkt nog steeds niet goed. Het overgebleven bedrijf probeert bijna 250 miljoen gulden van de aandeelhouders los te peuteren om de schuldenpositie te verlichten.

Reageer op dit artikel