nieuws

Bouwaandelen minst hard getroffen

bouwbreed Premium

De bouwnijverheid is de enige sector die over de afgelopen negen maanden een positief rendement heeft laten zien op de Amsterdamse effectenbeurs. In het derde kwartaal moesten de bouwfondsen niettemin ook inleveren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De waarde van de Nederlandse bouwaandelen daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 7,4 procent. Daarmee scoort de bouwnijverheid het minst slecht van alle sectoren. Geen enkele bedrijfstak kon zich aan de malaise op de beurs onttrekken. De hardste klappen vielen evenwel in de kapitaalgoederenindustrie (-36,2 procent) en de sector transport, opslag en communicatie (-33,4 procent). De totale waarde van de Nederlandse aandelen daalde in het derde kwartaal met 125 miljard euro (275 miljard gulden). Dat is een neergang van ruim 20 procent en de op twee na grootste daling in één kwartaal sinds de start van de CBS-koersindex, vijftig jaar geleden.

“Alleen tijdens de beurskrach van 1987, toen de koersen met 30,8 procent inzakten, en het derde kwartaal van 1998 (daling van 31,7 procent) zijn de koersen in een kwartaal sneller gedaald”, aldus een woordvoerder van het CBS.

Koersverlies

Over de eerste negen maanden van 2001 bedraagt het koersverlies in Amsterdam gemiddeld 28 procent. Hiermee is de index weer terug op het niveau van november 1998. Zoals gezegd was de bouwnijverheid de enige sector die over de laatste drie kwartalen een positief rendement lieten zien. In het derde kwartaal noteerden de bouwfondsen niettemin forse verliezen. Ballast Nedam verloor bijna 21 procent, HBG bijna 19. Heijmans leverde 13,6 procent van haar beurswaarde in, BAM 8,5 procent en KVWS 5,3 procent. Boskalis verloor van de bouwfondsen het minst: 1,5 procent. Ook de vastgoedfondsen moesten aan waarde inleveren. Het rendement in het derde kwartaal kwam uit op zeven procent negatief. In het tweede kwart van dit jaar boekte de vastgoedfondsen nog een positief rendement van 6 procent.

Onderuit

De aanslagen in New York en Washington hebben ontegenzeggelijk invloed gehad op de neergang de aandelenkoersen, aldus het CBS. “Nadat de koersen van de Nederlandse aandelen in het eerste halfjaar al met 9 procent daalden, stonden de koersen in het derde kwartaal opnieuw onder druk. Na de aanslagen in Amerika gingen de beurzen wereldwijd nog verder onderuit.”

Dat de bouwfondsen er relatief goed uitkomen komt volgens het onderzoeksbureau doordat bouwbedrijven in verhouding tot andere ondernemingen weinig internationaal opereren. Bovendien zijn beleggers teruggevallen op bedrijven in de oude economie.

Reageer op dit artikel