nieuws

Boskalis laat hoop op HAM varen

bouwbreed

Boskalis heeft de hoop op overname van de HAM definitief laten varen. Nu de tweede onderzoekscommissie HBG vrijpleit van wanbeleid en Heijmans ook de handdoek in de ring gooit, is de kleine kans op overname verkeken.

“Wij treuren echter niet. Ook zonder huwelijk met de HAM blijft er nog steeds een mooie toekomst in onze tak van sport”, zegt P. Berdowski van de raad van bestuur van de Papendrechters. Komende week loopt er weer een nieuw schip voor Boskalis van stapel en het bedrijf staat aan de vooravond van de bestelling van twee hoppers van 16.000 kuub. De detailontwerpen zijn al bijna gereed.

“Wij stonden al een tijdje langs de zijlijn. Door de aankondiging van een bod van Heijmans bleef er voor ons een kleine kans bestaan, maar het komt voor ons niet als een verrassing dat het niet doorgaat. Voor het overige was het een dispuut tussen de aandeelhouders en de directie van HBG” aldus Berdowski.

Boskalis heeft dan ook nooit zijn kaart op de overname gezet, maar is rustig verdergegaan met de koers die het al had ingeslagen. “Daarbij volgden we altijd al verschillende sporen. Zelf uitbreiden, aangaan van allianties, uitbreiden thuismarkten en overnames”, zegt Berdowski.

Het bedrijf sluit evenmin uit dat er binnen de zes wereldwijde baggeraars, binnenkort waarschijnlijk vijf, een verdere consolidatie zal optreden. “Dan zullen we zeker weer meedoen. Ook kan het zijn dat we nog eens een geprivatiseerd staatsbedrijf overnemen.”

Nu de onderzoekscommissie van de Ondernemingskamer heeft uitgesproken dat HBG redelijkerwijs en zorgvuldig tot de keus voor de fusie tussen HAM en Ballast Nedam Baggeren is gekomen, heeft ook Heijmans aangekondigd af te zien van een bod op HBG. De aankondiging daarover was onder voorwaarde dat de HAM kon worden verkocht aan Boskalis. Door de fusie tussen de baggerpoten van HBG en Ballast Nedam is dat uitgesloten.

Heijmans-baas J. Janssen blijft dat overigens wel betreuren. Zijn streven om door de overname van de bouwpoot van HBG uit te groeien tot een Europese speler is gefrustreerd. Hij blijft erbij dat door een overname een bedrijf was neergezet dat voor alle betrokkenen het beste was, voor opdrachtgevers, voor aandeelhouders en voor de werknemers.

De aandeelhouders daarentegen sputteren nog wat tegen. P. de Vries van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) denkt nog aanknopingspunten te hebben. De kans de Ondernemingskamer voor de derde keer een onderzoek zal gelasten is echter minimaal, zo niet nul.

HBG en Ballast Nedam willen nu zo snel mogelijk de fusie afronden. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend wanneer president Willems van de Ondernemingskamer tijd heeft in zijn agenda. “Maar vorige keren stonden we altijd dezelfde week nog op de Prinsengracht in Amsterdam (het gerechtshof, red.). Wij hopen dus dat het dit keer ook snel gaat”, zegt HBG-woordvoerder A. Pronk.

Op pagina 2: De zware taak van HBG.

‘Wij stonden al een tijdje langs de zijlijn’

Reageer op dit artikel