nieuws

Betonfabriek naar Manhattan

bouwbreed Premium

Manhattan dat sommige Amerikanen vaak kritisch de ‘betonnen tuin’ van Amerika’s oostkust noemen, heeft grote problemen met juist die essentiële grondstof voor de verdere ontwikkeling van ’s werelds drukste commerciële centrum: beton.

Oorzaak is de verwoesting van het World Trade Center (WTC), waardoor het verkeer vooral in Manhattans zuidpunt ernstig is ontwricht.

Zwaar en traag afvaltransport van het WTC-puin, verschillende bruggen en tunnels die nog niet of alleen in één richting begaanbaar zijn en verscherpte controles van al het verkeer maakt het er allemaal niet makkelijker op. Met als gevolg dat betonleveranciers hun product moeilijk binnen de vereiste tijd op bouwplaatsen krijgen. Die tijd is negentig minuten. Is het materiaal langer onderweg, dan mag het volgens New Yorks bouwvoorschriften niet meer gebruikt worden.

“Het is momenteel bijna onmogelijk om ons beton tijdig afgeleverd te krijgen en de concurrentie vergaat het net zo. Soms loodst de politie ons door het verkeer, stel je voor! Maar wij krijgen sinds de 11e september desondanks maar ongeveer eenderde van de driehonderd betontrucks per dag op tijd op hun bestemming. Dat is voor sommige bedrijven catastrofaal en trouwens ook een strop voor bouwbedrijven”, verklaart C. Valente, directeur van het bedrijf Jenna Concrete in de Bronx en voorzitter van de Associatie van New Yorks Betonbedrijven.

De Associatie heeft de stad het probleem voorgelegd. Men is het nu eens over de gezamenlijke bouw en exploitatie van een tijdelijke betonfabriek aan de rand van het peperdure Manhattan, om de betonproducenten – die hun fabrieken op goedkopere grond hebben in bijvoorbeeld Brooklyn – voorlopig uit de brand te helpen.

“Er is normaal al een grote behoefte aan beton; moet je nagaan wat dat straks wordt als het WTC in een of andere vorm wordt herbouwd. Een van de collega’s heeft al de mogelijkheid van een drijvende betonfabriek geopperd. Die manoeuvreer je dan zo dicht mogelijk bij het betrokken bouwproject. Hoe dan ook, er moest een oplossing komen, anders zouden wij gezamenlijk failliet gaan en daar heeft New York niets aan”, aldus Valente.

Reageer op dit artikel