nieuws

Amsterdam minder populair als Europese vestigingsstad

bouwbreed Premium

Op de ranglijst van populaire vestigingssteden in Europa verliest Amsterdam zijn vierde positie aan Brussel. Amsterdam staat nu vijfde. Dit kan op termijn gevolgen hebben voor bouw en vastgoed in en rond de hoofdstad.

Amsterdam scoort bij vijfhonderd Europese topondernemers slecht op loonkosten, de prijs/kwaliteitsverhouding van de huisvesting en het leefklimaat voor de werknemers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Healey & Baker. De zakencentra bij uitstek blijven Londen, Parijs en Frankfurt. Amsterdam scoort wel goed met de talenkennis en de gunstige overheidsvoorwaarden. In de Europese top dertig komt geen andere Nederlandse stad voor.

Londen blijft in de ogen van bijna zes op de tien ondervraagden het belangrijkste financiële centrum van Europa. Iets minder dan 30 procent kiest voor Frankfurt, de vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank. In 1998 was de Duitse stad de favoriet van het Europese bedrijfsleven.

Als Amsterdam slecht blijft scoren bij de Europese ondernemingen kan dit gevolgen hebben voor het aantal vestigingen in de hoofdstad. Dat loopt dan terug met alle gevolgen van dien voor de prijzen van vastgoed. De animo om nieuwe kantoren en bedrijfspanden neer te zetten wordt dan ook minder.

Reageer op dit artikel