nieuws

Amerikaanse ingenieurs willen leren van unieke ramp

bouwbreed

Amerikaanse ingenieurs willen lering trekken uit het instorten van de twee torens van het World Trade Center (WTC) in New York.

Daarom heeft de American Society of Civil Engineers (ASCE) twee commissies in het leven geroepen die het instorten van de torens gaan reconstrueren. Dat meldde het Technisch Weekblad vrijdag. In de commissies hebben tien experts op het gebied van bouwkunde, explosies en brandpreventie zitting.

In eerste instantie verzamelen de deskundigen foto’s en videobeelden van de aanslag, de brand en het instorten van de gebouwen. Vervolgens worden op de rampplek en op de stortplaats van het puin restanten geanalyseerd. Uit die analyse moet blijken of het restant is beschadigd door de inslag, de explosie, de brand of het instorten van de gebouwen.

Uiteindelijk moet een en ander ertoe leiden dat de onderzoekers kunnen bewerkstelligen dat gebouwen minder snel instorten. Hierbij moet worden aangetekend dat zowel experts als leken zich erover hebben verbaasd dat de WTC-gebouwen nog zo lang overeind bleven. Het WTC is destijds ontworpen om de inslag van een vliegtuig kleiner dan een Boeing 767 te doorstaan. Omdat de gebouwen bijna een uur bleven staan na de aanslag, konden zo’n 25.000 mensen nog aan een wisse dood ontsnappen.

Reageer op dit artikel