nieuws

Aantal storingen aan railinfrastructuur daalt

bouwbreed Premium

Het aantal storingen aan railinfrastructuur daalt sinds 1998. Vorig jaar was zelfs sprake van een afname met 9 procent van het aantal treinvertragingen door defecten aan onder meer seinen en wissels.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat schrijft in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de begroting dat zij de indruk heeft dat Railinfrabeheer (verantwoordelijk voor onderhoud en nieuwbouw van railinfrastructuur) de goede weg is ingeslagen. Ze voegt er echter wel aan toe dat het nog beter kan.

Van alle verstoringen waarbij de infrastructuur onbruikbaar is geworden, is 59 procent daadwerkelijk te wijten aan technisch falen. Bij de helft van deze gevallen gaat het om problemen met de seinen en bij een zesde deel om de energievoorziening en de verkeersbeheersing. In 30 procent van alle gevallen ligt de oorzaak bij derden. Het gaat dan bij voorbeeld om zelfmoord of ongelukken op overwegen en bommeldingen op stations. In 6 procent van alle gevallen is het uitlopen van werkzaamheden tot buiten de toegestane buitendienststelling de oorzaak in in 5 procent van alle gevallen isn het weer de boosdoener.

De taakorganisaties, waar Railinfrabeheer er één van is, en de vervoerders hebben afspraken gemaakt over het betrouwbaarder maken van de infrastructuur. In de periode van 2001 tot 2005 moeten de storingen met 35 tot 40 procent afnemen.

Reageer op dit artikel