nieuws

Zinksmelterij wellicht te koop

bouwbreed

Het Australische Pasminco, de grootste zinkproducent ter wereld, moet uit financiële nood mogelijk zijn smelterij in het Nederlandse Budel verkopen. Het concern besloot al eerder de mijnen in eigen land af te stoten.

Pasminco zit al maanden in de problemen, vooral door de lage zinkprijs. Toen de financiers niet langer bereid bleken tot extra kredieten, kwam het eerder deze maand tot surséance. Woensdag lieten de bewindvoerders weten dat de schulden 3,4 miljard Australische dollar (4 miljard gulden) belopen, aanzienlijk meer dan de aanvankelijk geschatte 2,9 miljard dollar.

De tegenvaller betekent dat verkoop van de Australische mijnen mogelijk niet meer toereikend is om uit de brand te komen. Ook de vestiging in Budel en het mijn- en smeltcomplex in Clarksville in de Amerikaanse staat Tennessee, die buiten de surséance vallen, gaan nu mogelijk in de aanbieding. Daardoor zou Pasminco feitelijk worden ontmanteld.

Ingreep

Algemeen directeur L. van den Boogaard van Pasminco Budel Zink bevestigde woensdag dat er een kans is dat zijn bedrijf wordt verkocht. “Als het bestaande plan van Pasminco geen soelaas biedt, moet er iets anders gebeuren, mogelijk verkoop van meer activiteiten. Je kunt niets uitsluiten.”

De vestiging in Budel heeft volgens Van den Boogaard eind juni afgelopen boekjaar “vrij goede resultaten” geboekt. “We zijn een goed lopend bedrijf. Voor zo’n bedrijf is altijd een koper te vinden.”

Pasminco Budel Zink kondigde in maart aan zeventig van de 560 banen te schrappen om de kosten te drukken. De ingreep moet tegen het voorjaar zijn afgerond. Er vallen maar weinig gedwongen ontslagen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels