nieuws

‘Wolkenkrabbers kathedralen van het kapitaal’

bouwbreed

De stichting Hoogbouw verwacht niet dat de aanslag op de Twin Towers in New York de doodsteek is voor het hoge bouwen in Nederland. “Nederlanders zullen hoge gebouwen op eigen bodem vermoedelijk niet direct zien als een terroristisch doelwit”, vermoedt secretaris J. Klerks.

De stichting Hoogbouw vergaart en verspreidt kennis over hoog bouwen in Nederland. Ze houdt zich bezig met alle aspecten van hoog bouwen, van architectuur en stedenbouw tot constructie en veiligheid. Toen de stichting werd opgericht in 1982 ging hoogbouw volgens de secretaris gebukt onder een slecht imago. Wolkenkrabbers werden wel gekarakteriseerd als ‘kathedralen van het kapitaal’.

Dramatische stedenbouwkundige blunders als de Bijlmermeer met behoorlijk hoge bebouwing droegen bij aan dat slechte beeld. Inmiddels is het sentiment omgeslagen en zijn er hoogbouwplannen in heel Nederland gerealiseerd en liggen er nog heel wat op de tekentafel.

Klerks verwacht niet dat die plannen direct zullen worden afgeblazen. Maar voor sommige plannen, die toch al met veel lokale oppositie te maken hebben, is de aanslag op de Twin Towers in New York misschien het laatste zetje dat het plan nodig had om te wankelen. Sommige partijen betrokken bij de besluitvorming van hoogbouw zullen geschrokken de plannen veranderen. Zeker nu de economische recessie ook de haalbaarheid van grootse plannen bemoeilijkt.

“Hoge gebouwen worden per slot van rekening vooral opgetrokken vanwege hun symbolische functie”, aldus Klerks, “en nauwelijks vanwege een economische noodzaak of hoge grondprijzen, zoals vaak wordt gedacht. Het meest dichtbije voorbeeld dat die wijdverbreide misvatting weerlegt is Rotterdam, waar bouwgrond bepaald niet schaars is. Hoogbouw is vooral symboliek. Een middel waarvan vooral veel financiële instellingen gebruikmaken. Die handelen immers in een wat abstracter product en willen indruk maken via hun kantoorgebouw.”

Vanuit die symboolfunctie ook verklaart Klerks de enorme impact van de aanslagen op de Twin Towers. “Want als het doel van de terroristen was geweest zoveel mogelijk slachtoffers te maken, hadden ze wel een vliegtuig op een kerncentrale laten vallen. Dan was de ramp vermoedelijk nog veel groter geweest.”

Hoogbouw heeft vooral symboolfunctie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels