nieuws

Wolkenkrabber als statussymbool in de ijskast

bouwbreed

De wolkenkrabber, het symbool van de machtige ‘big city’, zou ook wel eens het slachtoffer kunnen worden van de aanslagen in de Verenigde Staten. Architecten en bouwondernemers denken dat het concept van de hoger-dan-hoogbouw misschien maar een tijdje in de koelkast moet.

“We zijn het doelwit van vele fanaten. Een gebouw waar 40.000 mensen in kunnen, dat is dus een duidelijk doelwit”, zegt bouwkundig hoogleraar Awad Hanna van de Universiteit van Wisconsin. “Het lijdt geen twijfel dat de architecten- en de bouwwereld zich gaat afvragen of dat allemaal nog wel kan”, zegt ook zijn collega Richard Behr van de Penn State University.

In Amerikaanse steden, vooral New York en Chicago, werden de afgelopen eeuw de gebouwen steeds hoger. Liftconstructies werden verbeterd en ook kwamen er steeds solidere materialen op de markt. De gebouwen boden plaats aan heel veel mensen op een heel klein stukje grond. Maar ook werden ze het symbool voor macht en kracht.

Wolkenkrabbers zijn ontworpen om aardbevingen, stormen en branden te kunnen weerstaan. Het is echter, volgens hoogleraar Hanna, vrijwel onmogelijk een toren te maken die een inslag van een volgetankte, op volle snelheid vliegende jumbo kan verwerken.

“Uiteindelijk komt het toch neer op geld”, vindt Richard Guy Wilson, geschiedkundig architect op de Universiteit van Virginia. “De skyline van New York is niet ontworpen door architecten, maar door handel. Het land is er zeer veel waard en met die wolkenkrabbers haal je er het beste uit.” Herbouw van de WTC-torens zou wel eens rond de 50 miljard gulden kunnen gaan kosten.

Reageer op dit artikel