nieuws

‘Wij slaan de brug tussen ontwerp en uitvoering’

bouwbreed Premium

Over enkele weken houdt Arpa Intrabouw een demonstratie van een systeem voor de communicatie tussen ontwerpers en afbouwers. “Wij gaan de brug slaan tussen de initiërende en de uitvoerende bouw. Om te beginnen voor de plafondmarkt. De afbouwspecialisten kunnen met dit systeem zoeken volgens de criteria die de architect heeft opgegeven”, aldus Rob Roef, commercieel directeur van Arpa Intrabouw in Leiden.

De communicatie tussen ontwerpende en uitvoerende bouwpartners laat veel te wensen over. Dat komt voor een deel door de verschillende taken en verantwoordelijkheden, maar ook door gebrekkige communicatie. De initiërende bouwpartners zijn gericht op het ontwikkelen van ideeën en vinden van oplossingen. De uitvoerende bouw staat voor een heel andere opgave, het organiseren van de bouwplaats, het plannen van de werkzaamheden, de logistiek en het bestellen en afroepen van de juiste bouwmaterialen en -producten.

Architecten en aannemers maken dan ook gebruik van verschillende computerprogramma’s. Dat is niet bevorderlijk voor een foutloze communicatie. Volgens Rob Roef heeft Arpa Intrabouw hiervoor een oplossing. Het systeem voor architecten en plafondspecialisten moet het begin zijn van een brug tussen de totale initiërende- en uitvoerende bouw. “We proberen daarvoor de commitment te krijgen van alle bouwpartijen. We zijn in gesprek met onder andere de BNA, Stabu, de vereniging van afbouwbedrijven NOA en andere organisaties”, aldus Roef.

Matura

Het is geen wonder dat juist Arpa Intrabouw met dit initiatief komt. Arpa Systems in Eindhoven is van oorsprong een softwarehuis voor de afbouwbranche. Het is opgericht door drie Delftse ingenieurs, waaronder Arend van Randen. Hij ontwikkelde als student al een systeem voor een voorraadadministratie. In 1996 behaalde hij zijn doctoraal examen met een productconfigurator voor geautomatiseerd ontwerpen en produceren in de bouw. Volgens Rob Roef geen toeval, want Van Randen’s vader was hoogleraar in Delft en betrokken bij de oprichting van Matura, een bedrijf gericht op de afbouw van het interieur van casco’s.

“Door een scheiding te maken in het bouwen van de drager en het bouwen van de inbouw, wordt het mogelijk de klant inspraak te geven over zijn inbouw. Matura is een bedrijf dat zich volledig richt op het inbouwen van woningen. De inbouw is hierbij volledig losgekoppeld van de drager. Hierdoor kan de volledige drager gerealiseerd worden zonder rekening te houden met de toekomstige inbouw. Vervolgens wordt per woning met de bewoner de inbouw bepaald en door Matura gerealiseerd”, aldus een toelichting bij het afstudeerwerk.

Intrabouw

Van Matura naar Arpa was geen al te grote sprong. Veel bedrijven in de afbouwbranche maken gebruik van het Arpa-format in modules en standaardbibliotheken. “Het geeft schilders, tegelzetters, plafond- en binnenwandspecialisten de mogelijkheid om scherp te calculeren. Arpa levert ook bijbehorende diensten, zoals cursussen”, aldus Roef.

Arpa heeft recent Intrabouw overgenomen van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB). Dat is een internetprovider, die het SFB heeft opgericht om bouwbedrijven in staat te stellen ziekmeldingen en andere berichten via internet te versturen. Roef werd kort voor de overname aangenomen als directeur. Hij werkte voordien bij Bricsnet, een internationale provider voor de bouw. “Bricsnet heeft haar strategie gewijzigd. Het is nu meer op grote opdrachtgevers gericht. Dat beviel ons niet goed”, aldus Roef die samen met Paul van Geel van Bricsnet naar Intrabouw verhuisde.

“Intrabouw ontwikkelde zich steeds meer als ‘application service provider’ (asp). Dat was niet de bedoeling. Van de vijftien producten die Intrabouw aanbood, hebben we er maar drie overgehouden: het ontwikkelen van websites, het portaal Bouwonline en de toepassing Bouwdesk”, aldus Roef.

“We verdienen met het ontwikkelen van websites, vooral voor de initiërende bouwpartners. We hebben een ‘quickscan’ gemaakt van de websites van zo’n 130 architectenbureaus. Aan de meeste kan beslist wel iets verbeterd worden”, aldus Roef. Het aardige is, dat bezoekers van websites de bron kunnen zien. De website van Cobouw heeft bijvoorbeeld als onvolkomenheid, dat artikelen vaak een dag voor plaatsing al gelezen kunnen worden, door te zoeken met de auteursnaam als criterium.

“Bouwonline is eigenlijk het enige overgebleven portaal voor de bouw in Nederland”, denkt Roef. “Een portaal is een website die bezoekers helpt elders informatie te vinden. Bovendien biedt een portaal zelf ook relevante informatie en toegang tot het nieuws. Bouwonline is niet winstgevend, maar we blijven erin investeren en we zoeken een partner. Het is ons visitekaartje en in de toekomst kan het toch in een behoefte voorzien.”

De opmaak van Bouwonline ziet er al twee jaar hetzelfde uit. Dat is opmerkelijk, want de meeste websites zijn in die periode al veranderd. “Wij gaan het niet zomaar veranderen. We zijn wel van plan faciliteiten toe te voegen, bijvoorbeeld ‘tools’ om het architectenhonorarium te berekenen”, legt Roef uit.

Websites

Voorheen ontwikkelden ict-bedrijven toepassingen en zochten er pas daarna een markt voor. Dat heet ‘technology push’. Op het moment liggen de zaken anders. “Nu vragen we aan de markt welke behoefte er is, hoe groot die behoefte is en of men er geld voor over heeft. Er is een duidelijke behoefte aan websites en dienstverlening. We hebben bijvoorbeeld een ‘content management systeem’ ontwikkeld, waarmee onze klanten via internet hun eigen website actueel kunnen houden. Veel websites brengen het laatste nieuws van een jaar geleden, de mededeling dat een bedrijf gaat verhuizen terwijl het al lang verhuisd is, of een inconsistente stijl. Dat maakt een slechte indruk en is niet nodig.”

Roef verwacht dat de ict voor de bouw zich langzaam verder zal ontwikkelen. De Bouwspiegel, een initiatiefgroep waar Roef nauw bij is betrokken, gaat volgend jaar verder met het ontwikkelen van de ict-‘awareness’. “Laat de mensen eraan wennen dat ze elke dag Bouwonline en een website van een project bezoeken”, besluit Roef. Dan komt de behoefte vanzelf op gang.

Reageer op dit artikel