nieuws

‘We kunnen nog van elkaar leren’

bouwbreed Premium

De ondernemingsraad van het bijna anderhalve eeuw oude bouwbedrijf Laudy Bouw en Planontwikkeling uit het Limburgse Sittard heeft ingestemd met de overname van het aandelenpakket door de divisie Bouw en Ontwikkeling van Ballast Nedam. Laudy richt zich vooral op de industrie-, utiliteitsbouw en planontwikkeling. Het bedrijf houdt zich ook bezig met woningbouw, renovatie en is bovendien gespecialiseerd in restauratie van gebouwen.

“Laudy wordt de regiovestiging van Ballast Nedam in Limburg” zo omschrijft directeur ing. J. Corten de positie van zijn bedrijf in de nabije toekomst. Aan de overname gaan volgens hem zowel een persoonlijk als een strategisch verhaal vooraf. “Omdat er na het vertrek van oud-directeur en enige aandeelhouder B. Laudy in 2000 binnen het familiebedrijf geen opvolging aanwezig was, moest daarvoor een oplossing gevonden worden. Na overleg tussen B. Laudy en de raad van commissarissen is voor een overname door een groot landelijk bedrijf gekozen. Laudy zocht zelf contact met het geïnteresseerde Ballast Nedam.”

De overname is volgens Corten strategisch echter ook van belang voor zowel de slagkracht als de groeimogelijkheden van het bouwbedrijf op financieel, technisch en organisatorisch gebied. Het belang van de strategische factor van de overname voor zijn bedrijf zit vooral in het feit dat bouwprocessen steeds ingewikkelder en groter worden, aldus Corten.

Werkgelegenheid

Over invloed van Ballast Nedam op de besluitvorming bij Laudy Bouw is Corten duidelijk: “De eigen identiteit van ons bedrijf blijft op dit moment gewaarborgd. Zo heeft de overname geen gevolgen voor de werkgelegenheid en blijven we een zelfstandig middelgroot bouwbedrijf in Limburg, maar dan binnen het bouwconcern Ballast Nedam. “We werken in de toekomst verder met dezelfde relaties als waar we nu mee samenwerken. Daar verandert deze overname helemaal niets aan.” Verder is hij duidelijk: “Het is nu zo dat we van elkaar kunnen leren. Maar ik ben niet zo naïef om te zeggen dat er in de toekomst verder helemaal niets verandert.”

Hij kan zich de interesse van Ballast Nedam in zijn bedrijf wel voorstellen. “Ze krijgen door deze overname 145 man personeel en een gezond bedrijf. Vorig jaar behaalden we een omzet van 31 miljoen euro. Ook hebben we in onze klantenkring onder andere DSM, Nedcar en Rockwool en werden we onlangs tweemaal met de Nederlandse Betonprijs voor utiliteits- en woningbouw onderscheiden,” zo somt hij een aantal hoogtepunten van anderhalve eeuw bouwen door de Laudy-familie op.

Buitenland

Volgens Corten speelden bij de onderhandelingen de mogelijkheden voor een buitenlands avontuur (de Belgische en Duitse grens liggen op een steenworp afstand) niet mee. Het Sittardse bouwbedrijf deed in het verleden een aantal keren voor Nederlandse opdrachtgevers zaken in Duitsland en België. “De regelgeving in het buitenland is op dit moment nog steeds moeilijk en bureaucratisch, ondanks een steeds sterker wordend Europa. De praktijk geeft het in elk geval nog niet aan. Misschien is het wel iets voor de toekomst.”

Naamgeving

De naam Laudy blijft zeker na de overname nog ten minste vijf jaar gekoppeld aan het Limburgse bouwbedrijf, zoals tijdens de onderhandelingen is afgesproken.

Ing. R. Jacobs, algemeen directeur van de divisie Bouw en Ontwikkeling van Ballast Nedam, zegt in een reactie op de overname dat zijn bedrijf zich bij Laudy Bouw vooral gaat richten op het ondersteunen van de afdeling projectontwikkeling. “De overname is voor ons van belang in verband met de versterking van onze positie in Zuidoost Nederland,” licht Jacobs toe.

Reageer op dit artikel