nieuws

Verwijderen staalslakken kost Haarlemmermeer geld

bouwbreed

De gemeente Haarlemmermeer kan de miljoenenschade die is ontstaan door het verwijderen van vervuilde staalslakken uit waterpartijen in de toekomstige woonwijk Getsewoud in Nieuw-Vennep niet verhalen op aannemerscombinatie WIG. De president van de rechtbank in Haarlem heeft de gemeente maandag op alle punten in het ongelijk gesteld.

Haarlemmermeer eiste in kort geding van de bedrijvencombinatie Van de Wetering Imthorn en Guyt een voorschot van twee miljoen gulden op een totale schadepost van 6,5 miljoen. De rechter wijst deze vordering resoluut af, omdat de aannemer de staalslakken leverde na toestemming van het Hoogheemraadschap.

Weliswaar constateert de rechtbank dat vooraf niet de wettelijk vereiste onderzoeksmethode is gevolgd, maar het Hoogheemraadschap zag geen belemmeringen voor de afwijkende methode. Het stortmateriaal werd niet aan een langdurige kolomproef onderworpen, maar onderzocht met een snelle schudproef. Het gehalte aan het zware metaal barium bleek toen te hoog. Dat werd echter door het Hoogheemraadschap niet als een probleem gezien. Het was juist de gemeente die vroeg om deze snelle proef. Haarlemmermeer wilde zo snel mogelijk de bodem van de waterpartijen met een omvang van tien hectare bedekken om opbarsting door een kwelsituatie te voorkomen.

Na het storten van de eerste 35.000 ton uit België afkomstige slakken ontstond vorig voorjaar maart massale vissterfte. Zonder deugdelijk onderzoek koos de gemeente onmiddellijk voor verwijdering.

Reageer op dit artikel