nieuws

Verklemd profielsamenstel vormt kozijn

bouwbreed

Een modern kozijn kan zijn opgebouwd uit een corrosiebestendig buitendeel in combinatie met een kunststof binnendeel. Inventievelingen bedachten allerlei manieren om de binnen- en buitenprofielen van zo n hybride kozijn te verbinden. Gewoon vastschroeven bijvoorbeeld.

octrooi

nummer: 1014072

houder: Schipmann aluminium & kunststof, Hengelo

uitvinder: M. Schipmann

Ook het door M. Schipmann bedachte profielsamenstel bestaat grofweg gezien uit twee delen: een buitendeel van corrosiebestendig en kleurecht aluminium, met daarbij een binnendeel van isolerende kunststof. Het octrooi wil het koppelen van de twee kozijndelen eenvoudiger maken, en het uiteindelijke kozijn onwrikbaarder.

Om dat te bereiken zijn binnen- en buitenprofiel voorzien van haak- respectievelijk snaplijsten. Het buitenprofiel heeft twee naar elkaar toegerichte snaplijsten met een snaprand en een afgeschuind inloopvlak. Het binnenprofiel heeft twee van elkaar afgerichte haaklijsten, ook voorzien van inloopvlakken. In feite zijn dat wat te veel inloopvlakken, maar in de praktijk is dat geen bezwaar.

Om de profielen te koppelen hake men een haaklijst van het binnenprofiel achter de bijbehorende snaplijst van het buitenprofiel. Er ontstaat een soort verbinding die je ook wel eens in de film ziet, wanneer een acteur in de afgrond dreigt te vallen: de gekromde vingers van één hand haken nog net achter de vier gekromde vingers van zijn iets fortuinlijker maat. Uit het verdere verloop van het drama blijkt dat dit geen duurzame oplossing is, want voor een happy end blijkt een tweede koppeling onmisbaar.

Inloopvlakken

In het geval van het kozijn moet de tweede haaklijst van het binnenprofiel koppelen met de bijbehorende snaplijst van het buitenprofiel. Nu pas blijkt het nut van de afgeschuinde inloopvlakken, in combinatie met de tijdelijke vervormbaarheid van de gebruikte kunststof. Daardoor kunnen beide lijsten in principe langs elkaar glijden en in uiteindelijk elkaar haken. Daarvoor is natuurlijk wel een krachtsinspanning nodig en het octrooi suggereert daarvoor een goedgerichte hamerslag. Resultaat is een onwrikbaar verklemd profielsamenstel, dat verdere schroefverbindingen overbodig maakt. Enkele koppelstroken en glaslatten completeren het geheel.

Joost Melten

Het raamkozijn bestaat uit een buitenprofiel (3) van aluminium en een binnenprofiel (4) van kunststof. Het buitenprofiel draagt het dubbelglasraam (7) en is aangevuld met koppelstrook (11) en glaslat (8).

Het buitenprofiel (3) heeft twee naar elkaar toe gerichte snaplijsten (16) met een snaprand (18) en een afgeschuind inloopvlak (17). Het binnenprofiel (4) heeft twee van elkaar afgerichte haaklijsten (19, 20), ook met inloopvlakken. De definitieve koppeling tussen beide profielen ontstaat na een hamerslag op de bovenkant (24) van het binnenprofiel.

Reageer op dit artikel