nieuws

Vastgoedfonds Rodamco North America in de tegenaanval

bouwbreed Premium

Om een vijandige overname door Westfield tegen te gaan, heeft Rodamco North America (RNA) 14,7 miljoen aandelen uitgegeven aan een bevriende stichting. Bovendien start het vastgoedfonds een juridische procedure tegen ABP, dat zijn belang van bijna 24 procent in RNA verkocht aan Westfield.

Rodamco North America wil koste wat kost voorkomen dat het Australische Westfield het voor het zeggen krijgt bij de beursgenoteerde onroerendgoedmaatschappij. Na de aandelentransactie tussen ABP en Westfield, in augustus van dit jaar, liet Westfield weten het roer bij RNA te willen overnemen. Dat plan werd toen al verworpen door het bestuur van Rodamco.

Met een gang naar de rechter wil het vastgoedfonds nu proberen de aandelenoverdracht tussen ABP en Westfield ongedaan te maken.

“Iedere aandeelhouder mag stukken verkopen, maar wat ABP heeft gedaan, schaadt de belangen van de andere aandeelhouders en dat gaat tegen de beginselen van redelijkheid in”, liet bestuurslid T. Koster gisteren weten. Volgens Rodamco had ABP ook vooraf toestemming moeten vragen voor de aandelentransactie aan De Nederlandsche Bank. “ABPheeft aan die eis niet voldaan”, aldus Koster. Volgens hem zal de dagvaarding binnenkort de deur uitgaan.

Een tweede pijler onder de strategie van het Rodamco-bestuur voor het behoud van hun baan vormt de uitgifte van 14,7 miljoen aandelen. Het aandelenpakket, dat ongeveer 24 procent van het nieuwe totaal bedraagt, worden ondergebracht bij de pas opgerichte Stichting RNA. Aan de stichting is tevens een optie verleend om voor nog eens 17 miljoen aandelen te bemachtigen. Daardoor kan het belang van de stichting in Rodamco North America oplopen tot 41,2 procent van het aandelenkapitaal.

Volgens Rodamco heeft deze beschermingsconstructie vrijwel geen financiële consequenties, omdat de stichting tevreden is met een fractie van het normale dividend. Het effect op het inkomen per aandeel bedraagt “minder dan een procent”, aldus het vastgoedfonds.

Onbeschaamd

Westfield reageerde gisteren direct op de beschermingsconstructie van Rodamco. In een korte verklaring sprak het bedrijf van een “onbeschaamde poging van het bestuur zich te verschansen ten koste van alle aandeelhouders”. Westfield bekijkt nu alle opties om te reageren op de beschermingsconstructie van Rodamco, waaronder juridische stappen.

Pensioenfonds ABP ziet de rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet. “De aanklacht van Rodamco mist elke grond”, aldus een woordvoerder van het ABP. Dat het pensioenfonds de transactie aan De Nederlandsche Bank had moeten voorleggen, bestrijdt hij. “Als we ons hadden moeten melden, dan hadden we dat wel gedaan.”

Belegger geeft aandelen uit en stapt naar rechter

Reageer op dit artikel