nieuws

Uitrolbare, voorgevoegde ondervloer

bouwbreed

Ondervloeren houden de gemoederen behoorlijk bezig. Geluidsisolatie, verhuisbaarheid en het gemak van leggen. Uitvinders blijven onvermoeid op zoek naar comfort en efficiëntie.

octrooi

nummer: 1013699

octrooihouder: W. van Ham

uitvinder: W. van Ham

Snel en gemakkelijk een tegelvloer leggen, dat had uitvinder Van Ham voor ogen toen hij aan zijn vinding werkte. En zonodig die tegels weer net zo makkelijk meeverhuizen naar een andere woning. Geen overbodige luxe, want “het verhuizingspercentage in flatgebouwen in de grote steden is schrikbarend hoog”, laat het octrooi zorgelijk weten. En als je je huurwoning in de oorspronkelijke staat moet opleveren, kan een ondoordacht gelegde tegelvloer veel breekwerk betekenen.

Van Hams ondervloer is voorzien van een regelmatig patroon opstaande randjes waartussen de tegels komen te liggen, zonder lijm of cement. Een ondervloer met kant-en-klare voegen als het ware, want de randjes zijn net iets minder hoog dan de dikte van de tegels. Dat levert uiteindelijk een tegelvloer met strakke, tegen beschadigingen beschermde voegen op. De bestaande ruime sortering tegels heeft helaas als consequentie dat er diverse patronen beschikbaar moeten zijn, ook voor diverse tegeldiktes. Randjes die een raster vormen van vierkanten, van rechthoeken of van regelmatige zeshoeken. En dan gewoon rechttoe-rechtaan evenwijdig aan de wanden, of diagonaalsgewijs in de kamer. De ondervloer dient natuurlijk niet alleen als sjabloon, maar ook als geluidsisolatiemiddel. Voor contactgeluid zou een reductie van 8 tot 10 decibel mogelijk zijn, afhankelijk van de dikte van de combinatie vloer/ondervloer. Een uitbreiding met elektrische vloerverwarming is geen probleem.

Handzaam

Zonder andere vormen uit te sluiten kiest het octrooi voor een ondervloer uitgevoerd als relatief smalle stroken flexibel materiaal, bijvoorbeeld van zacht pvc. Dit soort materiaal kan kleine variaties opvangen in de maatvoering van de tegels. De lengte van zo’n strook zou net voldoende moeten zijn om kamerbreed te kunnen worden gelegd. In combinatie met een soepele kunststof zijn handzame rolletjes mogelijk.

Als de tegels diagonaalsgewijs in de kamer moeten komen te liggen, is het voldoende om ondervloerstroken te gebruiken met een overeenkomstig diagonaal patroon; de stroken zelf liggen dan gewoon evenwijdig aan de muren en op die manier ontstaan geen onnodige snijverliezen.

Complementair

Uiteraard moeten de ondervloerstroken worden vastgelegd, om verschuivingen te voorkomen. Dat is nodig bij toepassing op de vloer, maar zeker bij een eventueel gebruik op een hellende of zelfs verticale wand. Lijmen zou kunnen, maar dat zou in de verhuisfase toch weer onnodige problemen veroorzaken. Van Ham koos daarom voor een complementair verbindingssysteem waardoor elke strook heel eenvoudig is te koppelen aan de buurstrook. In zijn eenvoudigste vorm bestaat dat uit min of meer L-vormige uitsparingen langs de lange zijden van elke strook, die simpelweg in elkaar grijpen. Hierdoor zijn verschuivingen dwars op de lengterichting onmogelijk.

Joost Melten

De ondervloer bestaat uit losse stroken (16,17) met opstaande randjes (23, 24) waartussen de tegels (20,21,22) komen te liggen. De randjes komen in plaats van de gebruikelijke voegen. L-vormige uitsteeksels maken onderlinge koppeling van de stroken mogelijk.

Reageer op dit artikel