nieuws

Tweede Kamer allesbehalve overtuigd van succes pps

bouwbreed

De Tweede Kamer zette gisteren grote vraagtekens bij de nut en noodzaak van publiek-private samenwerking.

D66-kamerlid Giskes opperde zelfs het hele Kenniscentrum bij het ministerie van Financiën maar op te doeken en de VVD betwijfelt of het bedrijfsleven steeds in touw moet komen als overheden het toch niet eens worden over projecten. De bewindslieden delen het pessimisme van de Kamer niet. Ze hopen dat publiek-private samenwerking op niet al te lange termijn gewoon onderdeel van de procesvorming wordt en dat halfjaarlijkse kamerdebatten over de voortgang achterwege kunnen blijven. “Dan heb je niet meer de ideologische discussie over het proces, maar is pps een onderdeel van de bedrijfsvorming van de overheid. Een van de mogelijkheden die in bepaalde gevallen meerwaarde bieden”, aldus minister Zalm (financiën). Hij sluit niet uit dat ook grote voordelen zijn te behalen bij de combinatie van ontwerp, bouw en onderhoud van gevangenissen en scholen.

Ook minister Netelenbos (verkeer en waterstaat) is van mening dat publiek-private samenwerkingen juist steeds beter werken. Het grote klapstuk is in haar ogen de bovenbouw van de HSL-Zuid, waar een private partij verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud in ruil voor een jaarlijkse vergoeding van 231 miljoen gulden van het Rijk. Volgens minister Zalm een besparing van 5 procent ten opzichte van een traditionele aanbesteding.

Ook over de combinatie ontwerp, aanleg en onderhoud bij de A59 en N31 is Netelenbos zeer te spreken. “Ik krijg dagelijks aanvragen voor extra geld voor projecten. In plaats van om extra geld te vragen, zouden partijen een stuk innovatiever moeten worden. Die omslag is nog steeds moeizaam, maar een paar succesvolle projecten zullen zeker aanstekelijk werken”, aldus Netelenbos.

De minister wil niet precies uitleggen waar nu precies de besparingen zitten bij bijvoorbeeld de hogesnelheidslijn. “Dat is gevoelige informatie en ik wil aannemers en bouwers niet wijzer maken dan nodig, want dan is het effect voor een volgende keer weg.”

Reageer op dit artikel