nieuws

Turner en Skanska in race herbouw WTC

bouwbreed

Het Amerikaanse bouwconcern Turner en de Zweedse bouwer Skanska voeren met de New Yorkse vastgoedmagnaat Larry Silverstein overleg over de herbouw van het World Trade Centre. Turner is een (succesvolle) dochter van het Duitse bouwbedrijf Hochtief. Skanska was na de aanslag in 1993 betrokken bij de restauratie van het WTC.

Wat vastgoedbedrijf Silverstein betreft wordt het nieuwe WTC niet zo hoog als het op 11 september dramatisch verwoeste gebouw. Ook burgemeester Rudolf Giuliani denkt aan herbouw op beperkter schaal.

De Duitse professor Dietmar Hosser vreest dat tal van gebouwen in de buurt van het WTC onzichtbaar grote schade hebben opgelopen. De talrijke tonnen zware brokstukken veroorzaakten bij het neerkomen trillingen die bodem en fundamenten niet onberoerd kunnen hebben gelaten.

Scheuren

De deuken in de aardbodem zullen volgens de specialist van het instituut voor bouwstoffen, massieve bouw en brandbescherming te Braunschweig, over langere tijd een bron van bodembewegingen blijven die scheuren kunnen veroorzaken in dragende bouwelementen in de naaste omgeving.

Hosser waarschuwt over een langere periode rekening te houden met het gevaar van instortende gebouwen die ogenschijnlijk helemaal niet getroffen zijn.

Reageer op dit artikel