nieuws

Toepassingen moeten gebruiker direct voordeel bieden

bouwbreed

Paul van Pelt is directeur van De Twee Snoeken Automatisering in ‘s-Hertogenbosch. Het bedrijf levert software en diensten aan architecten, adviesbureaus en gemeenten. Ongeveer veertig procent van alle architecten in Nederland gebruikt Arkey, het tekenpakket van De Twee Snoeken. Nog eens veertig procent werkt met AutoCAD van Autodesk. Twintig procent gebruikt iets anders, bijvoorbeeld MicroStation van Bentley of Revit van Primotiv.

“Elk jaar komen er wel vijf of zes nieuwe cad-programma’s op de markt. Ze verdwijnen allemaal. Dat komt omdat de bouw een lokaal karakter heeft met een lokale regelgeving en taakverdeling. Een architect in België heeft bijvoorbeeld een heel andere taak dan een architect in Nederland. De detaillering is ook verschillend. Een spouwlat kom je in België niet tegen”, aldus Van Pelt.

Direct rendement

“Het kost vele manjaren per jaar om een tekenpakket op lokaal niveau te brengen en te houden. Denk alleen al aan het bijhouden van de veranderingen in de regelgeving en de productinformatie. De software moet een hoog bouwkundig gehalte hebben en specifiek zijn voor de lokale omstandigheden. Het lukt alleen grote partijen met grote gebruikersgroepen om in de markt te blijven.”

Met vijfenveertig werknemers en een gebruikersgroep van duizend architectenbureaus behoort De Twee Snoeken tot de grote partijen. Het bedrijf is voortgekomen uit een architectenbureau met dezelfde naam, dat nog altijd bestaat, met vijfentwintig werknemers. “We lopen er vaak binnen om de behoefte te peilen”, vertelt Van Pelt. Hij weet uit eigen ervaring, dat de ontwikkeling van ICT in de bouw langzaam gaat, omdat de bouw niet van gedrag wil veranderen. “Laat de mensen doen wat ze gewend zijn en biedt daarbij handige hulpmiddelen aan. Automatisering moet direct rendement opleveren, anders doen mensen het niet.”

De strategie van De Twee Snoeken is daarom een geleidelijke groei door het inbrengen van informatie in de applicaties. Grote wijzigingen zijn niet te verwachten. Wel hulpmiddelen, zoals de Zoeksnoek, een programma voor het zoeken van productinformatie, en de Normworm, voor het toetsen van een ontwerp aan de regels en voorschriften. Daarnaast ontwikkelt De Twee Snoeken ook software voor bouwfysische toetsing, websites en cursussen voor ontwerpers, tekenaars, projectleiders, leveranciers en adviseurs.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels