nieuws

Texel kan volledig op duurzame energie

bouwbreed

Het duurt nog tot 2030, maar dan kan waddeneiland Texel volledig op duurzame energie draaien. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting Duurzaam Texel. Volgens het onderzoek leidt de inzet van wind-, zonne- en getijdenenergie samen met biomassavergisting tot volledige onafhankelijkheid van traditionele energievormen. Aan investeringen kost dat eenmalig 140 miljoen euro. Een deel van de investeringen moet binnen dertig jaar worden herhaald.

Om het inkopen en exploiteren van duurzame energie te realiseren streeft de stichting naar een eigen Texelse Energie Maatschappij. Volgens de GroenLinkse milieuwethouder staat een meerderheid van het college achter de plannen. Bakker wijst ook op een proef met getijdenenergie, die wordt gehouden in Den Helder en duurt tot 2004. Als die slaagt, komt er wat hem betreft meteen een installatie bij Texel.

Reageer op dit artikel