nieuws

Steden kiezen definitief voor BrabantStad

bouwbreed

De vijf grote Brabantse gemeenten zijn vrijwel unaniem akkoord gegaan met de vorming van BrabantStad. Dit deden zij tijdens een bijeenkomst in het Evoluon in Eindhoven, waar honderden raads- en statenleden aanwezig waren.

BrabantStad moet, net als de Randstad en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, een stedelijk netwerk worden waarbij de vijf grote steden samen met de provincie intensief met elkaar gaan samenwerken. Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg willen de krachten bundelen en samen investeren in infrastructuur, openbare ruimte en milieu. Het thema in die samenwerking is het gegeven dat BrabantStad als samenwerkingsverband meer moet opleveren dan de som der delen.

Vijfde nota

“We hebben de 279 betrokken raads- en statenleden gevraagd hoe zij tegenover de vorming van een stedelijk netwerk staan. Acht van de tien volksvertegenwoordigers is positief. Maandagavond is dat tevens bevestigd in een gazemenlijke bijeenkomst van alle betrokkenen”, aldus S. Fikke van de provincie Noord-Brabant. In de Vijfde nota ruimtelijke ordening staat BrabantStad als één van de zes netwerksteden op het programma.

Fikke verwacht dat eind dit jaar de eerste concrete besluiten zullen worden genomen waarmee BrabantStad zich definitief op de kaart zal zetten. “Dan moet het eerste besluitvormingstraject langs alle raden zijn gegaan en zullen we op infrastructureel en sociaal-cultureel gebied de eerste plannen presenteren.”

Lightrail

BrabantStadspoor is daar een goed voorbeeld van. Volgens de betrokken partijen heeft het geen zin om een netwerkstad op te richten als alle steden niet afzonderlijk van elkaar binnen twintig minuten met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Daarom pleiten de gemeenten en de provincie voor de aanleg van een lightrail-verbinding tussen de vijf grote steden. “Zonder hoogwaardig openbaar vervoer kunnen we BrabantStad geen netwerkstad noemen. Initiaiteven zoals de bouw van een olympisch zwembad kunnen we gezamenlijk goed aan. Maar als dat zwembad vervolgens niet makkelijk te bereiken is voor alle inwoners van BrabantStad, dan slaan we de plank mis.”

De initiatiefnemers van het samenwerkingsverband hebben daarom onlangs een claim van ruim 160 miljoen gulden bij de regering neergelegd.

Reageer op dit artikel