nieuws

Staal- en aluminiumbedrijf Corus weer in rode cijfers

bouwbreed

De cijfers blijven roodgekleurd voor Corus. De miljardenreorganisatie ten spijt lukt het de Brits-Nederlandse staal- en aluminiumgigant niet om winst te maken.

De eerste helft van dit jaar leverde een negatief bedrijfsresultaat op van 200 miljoen pond sterling (713 miljoen gulden), tegen een operationele winst van 25 miljoen pond (89 miljoen gulden) over dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep op van 72 miljoen pond (256 miljoen gulden) in de eerste zes maanden van 2000 naar 195 miljoen pond (695 miljoen gulden) in de eerste helft van dit jaar.

Een jaar geleden werd al duidelijk dat overcapaciteit op de internationale staalmarkt de resultaten van Corus sterk onder druk zou zetten. Vooral vanuit Japan en Rusland stroomde het staal rijkelijk toe. Corus greep hard in, de kosten moesten omlaag en de productiecapaciteit beknot. Inefficiënte Britse staalfabrieken kregen de afgelopen maanden een forse sanering (3400 banen weg) voor de kiezen, die Corus ruim 1 miljard pond kostte.

Corus kijkt verder met spanning naar de vergadering van de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) volgende week. Daar wordt gesproken over ideeën van president Bush om de inefficiënte staalproductie uit de markt te halen. Als dat gebeurt, zal er meer evenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod, waardoor de prijs van staal – waar nu praktisch geen marge op zit – omhoog kan. Want vooral de staaldivisie houdt ademnood. Op korte termijn ziet Corus-topman Pedder geen verbetering. Pas in de loop van 2002 komt de markt op zijn vroegst weer in balans, zei hij voorzichtig.

Nog voor het eind van deze maand krijgen de werknemers in IJmuiden te horen wat de Corus-leiding met hen van plan is.

Reageer op dit artikel