nieuws

Spanning

bouwbreed

De week begon bijzonder spannend. De New York Stock Exchange zou weer opengaan. Na een week zwalken zonder deze graadmeter was het afwachten wat beleggers zouden denken van de economische gevolgen van de terroristische aanslagen.

Vlak voor de opening verlaagde het stelsel van centrale banken in de VS nog even de rente met 0,5 procentpunt. Of dat nu de reden was dat de Dow Jones maar 5 procent verloor, zal wel nooit duidelijk worden. Beleggers toonden zich overduidelijk wel cynisch. De spanning in de VS moet volgens hen leiden tot meer consumptie van pillen en sigaretten. De enige fondsen die stegen waren geneesmiddelenfabrikant Merck en Philip Morris.

In Europa was het effect eveneens merkbaar. Ook hier werd de rente een halfje verlaagd. Tot de opening in New York stond de Amsterdamse beurs op verlies. In het laatste uur werd echter uiteindelijk een winst geboekt van 3,18 procent. Dinsdag werd daar nog een kwart procent aan toegevoegd. Daarmee werd direct het einde van het positieve resultaat bereikt. Woensdag en vooral donderdag werden weer forse klappen geïncasseerd.

Het is duidelijk dat zolang de spanning in de wereld aanhoudt, het vertrouwen van beleggers ver is te zoeken. Dat komt ervan als ondoordacht het woord oorlog in de mond wordt genomen door regeringsleiders.

Het ware beter geweest als de aanslagen waren gekwalificeerd als terroristische, criminele acties, hetgeen ook precies de juiste benaming is. Door de term oorlog te bezigen ontstaat meer onrust dan nodig is. Bovendien geeft het blijk van weinig historisch besef. Per slot van rekening is de Eerste Wereldoorlog ontstaan doordat een politieke moord niet als zodanig werd betiteld, maar werd gekwalificeerd als oorlogshandeling.

Vrijdag was het lang wachten op enige actie op de beurs. Pas om 12.25 uur kon de handel beginnen. De AEX daalde ineens 6 procent tot ver onder de 400 punten. Kennelijk willen veel beleggers af van hun aandelen, omdat ze niet meer weten welke kant het uitgaat met de economie.

Curieus is dat deze crisis aan de bouw niet is voorbijgegaan. De hele week was het voor praktisch iedereen een en al minnen wat de klok sloeg. Vrijdag kwamen daar forse verliezen bovenop voor enkelen. Van de bouwers lijkt Volker Wessels Stevin het meest getroffen. Het bedrijf verloor aanvankelijk meer dan 10 procent op 16,90 euro, maar herstelde zich later iets. Boskalis verloor 2,70 euro en duikt onder de 30 euro. Ook hier lijkt het aandeel zich iets te herstellen. Relatief bescheiden was het verlies van HBG met 3,13 procent.

Bij twee bedrijven is er over de hele week bijna sprake van een vrije val. Ingenieursbureau Fugro maakte donderdag al een buiteling van even boven de 60 tot ver onder de 60 euro. Op vrijdag werd nog eens 9,90 euro ingeleverd op 46 euro. Voor scheepsbouwer IHC Caland ten slotte komt de 40 euro steeds dichterbij waar nog niet zo lang geleden dik 56 aan de orde was.

Duidelijk is wel geworden dat ingrepen van centrale banken als de renteverlagingen en verhogen van de geldhoeveelheid, niet echt helpen. Ook geruststellende woorden van Fed-president Alan Greenspan vermogen geen invloed meer te hebben. Misschien dat het uitbannen van het woord oorlog iets kan betekenen.

Reageer op dit artikel