nieuws

Snel internetten kan goedkoper

bouwbreed

Snel internetten via de ADSL-telefoondraad kan op korte termijn aanzienlijk goedkoper worden. Dat verwacht Gijs Phoelich van kabelexploitant BabyXL. Zijn onderneming won een klachtzaak tegen concurrent KPN Telecom, die andere kabelbedrijven stelselmatig te hoge prijzen in rekening brengt voor het gebruik van de KPN-telefooncentrales.

“Het feest voor de consument kan beginnen,” zegt de jurist van BabyXL. De Opta, de officiële waakhond die toeziet op de vrije concurrentie in telecomland, bleek het eens te zijn met BabyXL. De tarieven van KPN zijn “waarschijnlijk te hoog”, oordeelde de Opta.

KPN kreeg opdracht snel met cijfers te komen die het tegendeel bewijzen. Tot nog toe weigerde KPN dat. In de telecomwereld is bijna iedereen ervan overtuigd dat KPN zal toegeven dat de tarieven lager kunnen.

“Ik durf er geen harde voorspelling over te doen, maar een daling met 50 procent zou mogelijk moeten zijn”. Dat betekent nog niet dat een ADSL-abonnement meteen de helft goedkoper wordt. De verlaging geldt volgens Phoelich voorlopig alleen voor de huur van de centrales. “Die maakt ruim ongeveer 20 procent uit van de totale ADSL-kosten.”

BabyXL verhuurt zijn eigen kabels aan internetaanbieders, maar moet noodgedwongen gebruikmaken van KPN-centrales voor de verbinding naar de woning van de abonnee.

Momenteel zitten vrijwel alle providers op een maandtarief van ongeveer 100 gulden. Phoelich vindt dat veel te hoog voor een technologie die moet uitgroeien tot een massamedium. “Het zou ideaal zijn als de prijs van ADSL rond 25 gulden ligt. Dan betaal je een vast bedragje voor de lijn. Daarnaast kun je je apart abonneren op diensten die je via die verbinding afneemt.”

Van de 100 gulden die KPN-dochters als XS4All en Planet Internet per maand voor ADSL rekenen, vloeit 50 gulden naar KPN. De rest is voor de dochters, die diensten zoals e-mail aanbieden.

Zelf biedt BabyXL ook lijnen aan voor de consument, maar die zijn nog veel duurder. Het bedrijf rekent liefst 190 gulden voor een verbinding, die ook nog niet eens e-mail aflevert. Ter verdediging voert Phoelich aan dat deze lijn wel op dubbele snelheid werkt.

Volgens BabyXL kan het nog wel even duren voordat de prijzen beginnen te zakken. “KPN moet eerst op papier aangeven wat zijn werkelijke kosten zijn. Vervolgens moeten wij nog met KPN onderhandelen over een nieuwe prijs. En ten slotte willen wij compensatie van KPN over de te hoge kosten die in het verleden zijn berekend. Dat kan enkele maanden duren.”

Er zijn stevige bedragen in het geding. Zo brengt KPN een soort sleutelgeld in rekening bij concurrenten die hun kabels willen aansluiten in de KPN-wijkcentrales.

Per wijkcentrale bedraagt dit toegangsrecht maar liefst 2,5 ton. Daarbovenop int KPN 50.000 gulden huur per centrale, wanneer de concurrent daar eigen apparatuur plaatst. Het kost de andere kabelexploitanten dus drie ton per wijk om de internettende klanten te bereiken.

Er zijn in Nederland 1347 wijkcentrales. Enkele honderden ervan worden inmiddels mede gebruikt door de concurrenten van KPN.

Reageer op dit artikel