nieuws

Smalle slootjes om bootje af te meren

bouwbreed

De Eilandenbuurt in Almere moest het summum zijn op het gebied van consumentgericht bouwen. Geen standaard woningen, maar de kopers moesten alle vrijheid hebben om hun ideale woning samen te stellen. Zijn die ambities ook waargemaakt? Een impressie van enkele bewoners.

Wanneer ze op de toilet zat en een van de kinderen stoof de badkamer binnen kreeg zij de deur hard tegen haar neus. Dat is bewoonster Booij de eerste weken na oplevering regelmatig overkomen.

Ze bewoont een van de woningen aan de Isla Margaritastraat gebouwd door de Koopmans Bouwgroep naar ontwerp van de de Architectencie. Regelmatig stootte ze haar elleboog keihard tegen de knop van de radiator als ze op het toilet ging zitten. De badkamerdeur ging namelijk naar binnen open, wat natuurlijk nooit de bedoeling was geweest. Bij controle bleek inderdaad dat ze de desbetreffende tekening geparafeerd hadden. Wist zij veel. Dat zie je als leek toch niet? luidt het verwijt aan de aannemer.

Maar dat is dan ook gelijk zo’n beetje het enige dat ze op te merken heeft, naast nog de merkwaardige plek van een lichtpunt, waar de kopersbegeleider wellicht ook een steekje heeft laten vallen en Booij en haar man iets beter had moeten begeleiden. Maar verder is er niets dan lof over de woningen, en het koopproces, waar ze compleet toevallig inrolden. Want ze zochten gewoon en leuke woning in Almere en de plannen voor de Eilandenbuurt stonden hun zeer aan.

Veel keuze

Dat ze zoveel moesten beslissen overviel hen eigenlijk ook een beetje. De cd-rom die ze meekregen, bood ze de keuze uit 162 verschillende woningen, waarvan er na een financiële schifting een handvol overbleef, waarmee ze in gedachten gingen stoeien. Uiteindelijk wilden ze een combinatie van nummer 78 en 133 en dat kon nu net niet, maar het eindresultaat zijn ze zeer over te spreken. Evenals de begeleiding door aannemer Koopmans.

Ook de bewoners van de Jamaicastraat nummer 36 kwamen min of meer toevallig in de Eilandenbuurt terecht. Het werk dreef hen van Barneveld naar Almere en de woningen van Laura Weeber gebouwd door ABB leken hen erg aantrekkelijk.

Een bouwplaatje dat de makelaar leverde, werd snel in elkaar gezet, maar bleek te klein om een betrouwbare indruk te geven van de mogelijkheden. Daarom scande manlief de plaat eigenhandig op de computer, vergrootte hem uit en bouwde hem op een kleinere schaal na. Ze kozen uiteindelijk voor de basismodule, met als enige extra optie een overdekt terras, dat eventueel later tot een serre uit te bouwen is. Qua indeling bleven er niet veel keuzemogelijkheden over, trappenhuis, keuken, badkamer en slaapkamers kenden binnen dat concept allemaal hun logische plek en daar hebben ze verder niet aan gesleuteld. Over het contact met de ontwikkelende aannemer willen de kersverse bewoners, die nog druk bezig zijn met inrichten, kwijt, dat de aannemers nog wel het nodige moeten leren van het proces. Hun houding was vaak erg arrogant.

De kopersvereniging die is opgericht is vooral over twee dingen ontevreden. Die hebben met het concept van consumentgericht bouwen niks te maken, maar toch. Ze vragen zich af of de damwandconstructie die de rand van de tuin scheidt van het water waar de woningen aanliggen wel deugt. De damwand is verzakt en waarschijnlijk daarom is de sloot erachter slechts tot twintig centimeter diepte afgegraven. Om te voorkomen dat de tuin helemaal in het water wegzakt. Terwijl hen was beloofd dat ze een bootje konden aanmeren aan de tuin. Dat was een belangrijk argument om tot koop over te gaan. Maar in een sloot van slechts 20 centimeter diepte kan je geen bootje kwijt. De aannemer geeft echter op de vragen niet thuis. Ook niet als die zijn verwoord in aangetekende brieven.

De andere grief geldt de luchtventilatie met warmteterugwinning, die veel te veel herrie maakt. Dat vinden niet alleen de bewoners van deze woning, maar die van alle verkochte woningen. Aannemer ABB die hen verder netjes door alle keuzemogelijkheden van het aantrekkelijke bouwconcept heenloodste, kan op dat punt wat hen betreft nog wel wat leren.

‘Badkamerdeur draait naar binnen open’

Reageer op dit artikel