nieuws

Slechts twee uur regen legt heel Napels plat

bouwbreed

Er was slechts twee uur regenval voor nodig om afgelopen zaterdagmorgen Napels in één grote modderpoel te veranderen. Vooral het westelijke deel van de stad heeft het zwaar te verduren.

Nadat hier het eerste flatgebouw instortte op de bewuste zaterdag, volgde gisteren even verderop een ander gebouw van drie woonlagen. Twintig van soortgelijke palazzi zijn inmiddels ontruimd, waardoor meer dan 750 mensen als dakloos bestempeld kunnen worden. Zij vinden een tijdelijk onderkomen in schoolgebouwen.

Het aantal doden is door adequaat handelen van brandweer en bescherming burgerbevolking beperkt gebleven tot twee. Burgemeester Rosa Russo Jervolino, voorheen minister van Binnenlandse Zaken, heeft zonder hulp van de staat hulptroepen op de been gebracht. De chaos lijkt vooralsnog niet te overzien. Tientallen wegen tot aan het centrum zijn afgesloten, de metro en twee belangrijke spoorlijnen voor forensen raakten totaal ontregeld. Duizenden mensen zitten zonder elektra, water en telefoon. Vooral aan het opheffen van dergelijke ongemakken wordt koortsachtig gewerkt.

Het leven in Napels zal voorlopig worden getekend door modderruimen en het reconstrueren van aangetaste gebouwen en naar beneden gevallen muren.

Ook het voetbalstadion lijkt voor onbeperkte tijd dermate gehavend dat wedstrijden hier afgelast zijn. Net als haar collega in Manhattan heeft burgemeester Jervolino de bevolking gelast zoveel mogelijk bij huis te blijven. Gebruik van auto’s, voor zover deze niet in de modder vastgelopen zijn, wordt streng ontraden.

Realistisch

De totale schade aan gebouwen, wegen en spoorlijnen wordt geschat op 350 miljoen gulden. Daarbij lijkt de vrees voor instorting van meer woonlocaties zeer realistisch. De Italiaanse regeringsleiders hebben zich dermate op de mondiale problemen afgestemd dat er vanuit die richting nog geen hulpactie is uitgegaan. Zoals ook de media in eigen land vooreerst op de Verenigde Staten gericht zijn en de ramp in eigen land slechts mondjesmaat melden. Wel was Europarlementariër Napolitano aanwezig, evenals een ex-minister van Binnenlandse Zaken. In een oproep aan de bevolking benadrukt hij hoe Napels aan zijn lot is overgelaten door de rest van het land. “Nooit eerder heb ik een stad zo’n grote chaos op eigen kracht zien bevechten. We gaan ervoor”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels