nieuws

Serie skidsteers van Piccini uitgebreid

bouwbreed

De serie skidsteerloaders van het Italiaanse merk Piccini is uitgebreid en vernieuwd. De dumpers zijn nu voorzien van Suzuki-motoren en zijn ook verkrijgbaar in dieseluitvoering. De machientjes starten elektrisch.

Sinds anderhalf jaar is landbouw- en bouwmachinehandelaar Van Gemeren in Numansdorp importeur van Piccini. Voorheen maakte Van Gemeren deel uit van het familiebedrijf Van Gemeren en Troost, maar de neven zijn ieder hun eigen weg gegaan. Troost, inmiddels hoofddealer van de producten van Case, is verhuisd naar Klaaswaal, Van Gemeren heeft nu het hele bedrijfspand voor zichzelf.

“Sinds die tijd zijn we importeur van Piccini”, zegt verkoper van Van Gemeren Arjan Steendijk. “Piccini is in Nederland wellicht nog niet zo bekend, in Italië is het een gerenommeerd merk. Behalve skidsteers bouwt de fabriek ook onder meer schrankladers, dumpers, betonmolens en zelfs complete verplaatsbare betonfabrieken.”

Diesel

Piccini is de serie skidsteerloaders begonnen met de Minicar 500. De typeaanduiding was de inhoud van de bak in liters. Met de uitbreiding van de serie is dat veranderd: de typeaanduiding geeft nu het nuttig laadvermogen aan. De 500 is dan ook meteen omgedoopt in 1000 en er zijn nu ook typen 650, 800 en 900.

Een andere nieuwigheid is dat de motoren nu ook in dieseluitvoering leverbaar zijn, terwijl de armen van de laadschop niet meer aan de laadbak, maar aan het chassis zijn bevestigd. Dat geeft extra stabiliteit. Kenmerkend voor de Piccini zijn de naar voren iets oplopende rupsen. Daardoor heeft de machine aan stabiliteit gewonnen en kan zij relatief steile hellingen goed aan.

De Minicars zijn opvallend smal, minder dan een meter, en ook de andere afmetingen zijn bescheiden. De lengte bedraagt tweeënhalve meter, inclusief de laadschop een meter meer en de hoogte is nog geen 1,70 meter. Toch levert het machientje pittige prestaties. De werkdruk is 200 bar en de pomp levert 16,5 liter per minuut. Het ladertje kan zich tot maximaal 5 km/h voortbewegen.

Schrankladers

Puccini levert ook een serie schrankladers, de Jolly 204, 304 en 504. De machines, uitgerust met watergekoelde Isuzu-motoren, ogen robuust en leveren goede prestaties.

De 204 kan in de bak 300 kilogram laden en met vorken 200 kilogram heffen, de bak heeft een inhoud van 150 liter. De maximale kiephoogte is bijna 2,40 meter. De machine weegt 1240 kilogram.

De grootste uit de serie, de 504, kan 600 kilogram laden en met vorken 500 kilogram heffen. Optioneel kunnen deze prestaties met 100 kilogram worden uitgebreid. De bak heeft een inhoud van 300 liter. De kiephoogte is 2,80 meter. De machine weegt 2500 kilogram.

Reageer op dit artikel