nieuws

Schade Vinex-wijk Saendelft ruim veertig miljoen gulden

bouwbreed

De gemeente Zaanstad en projectontwikkelaars hebben bijna 44 miljoen gulden schade geleden door het schrappen van 290 woningen in de nieuwbouwwijk Saendelft. Dit heeft het stadsbestuur gisteren bekendgemaakt.

De gemeente en projectontwikkelaars hebben bijna twee jaar onderhandeld over het schadebedrag. De schade bestaat uit vertragingskosten (7,2 miljoen gulden), compensatie voor kopers van wie de woning werd geschrapt (7,2 miljoen) en zogeheten afknapkosten (9,3 miljoen). Dit zijn bijvoorbeeld makelaars-, verkoop- en legeskosten.

De schade voor de marktpartijen bedraagt 20,1 miljoen gulden. De bouwschade is ontstaan, doordat de linoleumfabriek Forbo Krommenie met succes bij de rechter bezwaar maakte tegen een gedeelte van de Vinex-wijk. Het bedrijf kon anders niet meer uitbreiden.

Uiteindelijk schrapte Zaanstad 290 van de 814 nieuwbouwwoningen in de eerste fase van het plan. Met die huizen was inmiddels wel een begin gemaakt. De gedupeerde kopers kregen als compensatie een bon om elders een woning te kopen.

De gemeente en projectontwikkelaars dragen ieder 50 procent van de kosten. Zaanstad wil deze dekken door het ontwikkelen van een nieuw systeem voor sociale koopwoningen en de 290 geschrapte woningen elders in Saendelft alsnog te bouwen. De projectontwikkelaars dekken met een deel van de vertragingswinst de kosten (de huizen in de tweede en derde fase worden later gebouwd en stijgen daardoor in waarde). Ook wordt de grondprijs verhoogd.

Reageer op dit artikel